HEM

Välkommen till BLF – Bildleverantörernas Förening

Bildleverantörernas förening är branschorganisationen för dig som arbetar professionellt med bild, film eller video. Vi har funnits sedan 1950.
Våra närmare 300 medlemsföretag består främst av fotografer, filmare, producenter, arkiv, bildbyråer, och nyhetsgrafiker.
BLF är remissinstans för nya lagförslag kring upphovsrättsliga frågor.

fotograf_03.jpg


Rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor

Måndagen den 19 januari 2015 startade en rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor. Representant från BLF och fem medlemmar från SFF har bildat en rådgivningsgrupp. De täcker upp var sin halvdag under veckan enligt fast schema.

Telefonrådgivningen är öppen varje vecka måndag-fredag mellan kl 09.00-12.00.
Telefon: 08-702 03 71
Mejl: [email protected]

Bildleverantörernas Förening & Svenska Fotografers Förbund

Bildredaktör ny yrkeskategori i BLF

Före sommaren moderniserade vi i BLF våra stadgar. Det innebär att bildredaktörer nu kan bli medlemmar i BLF. Är du företagare och har merparten av din inkomst från bildredaktörsyrket kan du bli fullvärdig medlem. Är du anställd eller har en mindre del av din inkomst via bildredaktörsskapet
kan du bli en så kallad B-medlem. Eftersom bildredaktörer är en ny yrkeskategori finns alla möjligheter att vara med och påverka hur BLF på bästa sätt kan hjälpa och bistå dig i din yrkesroll. Här kan du läsa mer om medlemsansökan. Varmt välkommen till Bildleverantörernas Förening, BLF!

Styrelsen

Sämre villkor för AFP:s frilansare

AFP_logoAgence France Presse (AFP) kräver av sina frilansare över hela världen , på kontor utanför Frankrike , att underteckna nya avtal . I de nya avtalen kräver att AFP att fotografer och videofilmare ska skriva över alla rättigheter på byrån utan någon ytterligare ekonomisk ersättning . International Federation of Journalists ( IFJ ) anser att detta är oskäligt samt en klar försämring och har emot sagt sig förändringarna. De efterlyser nu en omedelbar översyn av de standardkontrakt som åläggs frilansare som arbetar för AFP . IFJ uppmanar också fotografer och videofilmare att inte underteckna de nya avtalen.

Läs mer.

Transportstyrelsen – Drönare i områden med flygtrafikledning

Transportstyrelsens förslag på nya föreskrifter som gäller flygning med obemannade luftfartyg i områden med flygtrafikledning. Remisstiden förlängdes t.o.m. 22 juni.Tidsplanen anger att de nya föreskrifterna tidigast kan träda i kraft den 1 september. Ett datum som är högst osäkert. Skälet för det är att det inkommit många värdefulla synpunkter som Transportstyrelsen behöver analysera och bemöta. När det arbetet är färdigt kommer remissvaren och Transportstyrelsen bedömning av remissvaren publiceras.
Mer info: e-post: [email protected]

 

Gyllene Snittet 2016

20160621_193502Vid tisdagskvällens gala på Bio Rio i Stockholm delades det för sjätte gången ut priser till Sveriges bästa tv-fotografer. Under ledning av konferencier Jean Jältsten delade prisutdelarna Ann Wiktorin, Johan Bernhagen, Camilla Ramel Laubscher och Robin Hofwander ut priser i fyra kategorier.

Läs mer…

Nya drönarföreskrifter september 2016

Transportstyrelsens arbete med en ny föreskrift som komplement till föreskrifterna om trafikregler och om flygtrafikledningstjänst pågår.  Om allt går enligt plan väntas nu föreskrifterna träda i kraft under september 2016. Se tidigare BLF News för mer info eller kontakta Åsa Dahlström, projektledare
e-post: [email protected]

Pressfotografen som blev publicist

JF160321__DSF1406_BLFDen fast anställda kåren av pressfotografer har decimerats kraftigt men vart tar de vägen? De flesta blir frilansare men några tar ett steg längre och blir sina egna publicister.

Ingen uppfinning har gjort så många människor arbetslösa som mikroprocessorn och när fotografin lämnade den analoga eran och trädde in i den digitala var det egentligen bara en tidsfråga innan vi hamnade där vi är idag. Fotografi har varit för många arbetsgivare bara en teknikleverans, en besvärlig process som krävt att någon sköter den, när det blev lättare och digitaliseringen förenklade den strök man bort fotoavdelningarna för att tjäna mera pengar helt enkelt. Magnus Sundberg är en fotograf som själv valde att kliva ut genom dörren efter 27 år på Göteborgsposten innan någon hann stryka honom ur rullorna. Han startade en egen tidning Eyewitness.nu, ett 52 sidors dokumentärt bildmagasin som utkommer fyra gånger per år.

Läs mer…

Remiss från transportstyrelsen

Nya föreskrifter för flygning med drönare / UAS

Föreskrifterna innebär följande:

  • Möjlighet att använda obemannade luftfartyg i en flygplats kontrollzon utan att onödigt stort luftrum blockeras för annan flygtrafik när en särskild sektor etableras tillfälligt för obemannade luftfartyg. Det innebär att ordinarie flygtrafik separeras från en sektor med obemannade luftfartyg i kontrollzonen med 1 nautisk mil (NM) istället för 3 NM.
  • Möjlighet att använda obemannade luftfartyg, på maximal flyghöjd om 50 m inom en flygplats kontrollzon om avståndet till flygplatsen är minst 5 km, utan att behöva begära tillstånd.
  • Möjlighet att använda obemannade luftfartyg, på maximal flyghöjd om 50 m om avståndet till flygplatsen är minst 5 km, utan att ha radiokontakt med flygtrafikledningen. Det innebär att kravet på dubbelriktad radioförbindelse i kontrollzoner och i trafikinformationszoner inte längre kommer att krävas för obemannade luftfartyg.

Länk till remissförslag: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Regler/Remisser/remiss-av-nya-foreskrifter-om-flygning-med-obemannade-luftfartyg-i-omraden-med-flygtrafikledning/

Om du har frågor om föreskriftsförslaget kontakta gärna:Projektledare Åsa Dahlström
E-post:  [email protected]

Vinnarna av årets Cepic Stock Photography Awards presenterade

CEPIC_AWARDS3

I år deltog över 226 fotografer från 16 länder i tävlingen, Alla dessa arbetar på olika sätt för de bildbyråer som är verksamma inom den europeiska organisationen Cepic.

Syftet med Cepic Stock Photography Awards är att stödja den traditionella arkivbilden och försvara fotografers rättigheter. Alfonso Gutierrez , Ordförande i CEPIC säger, ” Stock fotografi är en specialitet inom fotografi som ligger mellan journalistiken och den konstnärliga bilden och överlappar dessa, innehållet visar på kreativitet och stil som oftast presenteras som en enda berättande bild. Läs mer…