HEM

Välkommen till BLF – Bildleverantörernas Förening

Bildleverantörernas förening är branschorganisationen för dig som arbetar professionellt med bild, film eller video. Vi har funnits sedan 1950.
Våra närmare 300 medlemsföretag består främst av fotografer, filmare, producenter, arkiv, bildbyråer, och nyhetsgrafiker.
BLF är remissinstans för nya lagförslag kring upphovsrättsliga frågor.

fotograf_03.jpg


Rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor

Måndagen den 19 januari 2015 startade en rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor. Representant från BLF och fem medlemmar från SFF har bildat en rådgivningsgrupp. De täcker upp var sin halvdag under veckan enligt fast schema.

Telefonrådgivningen är öppen varje vecka måndag-fredag mellan kl 09.00-12.00.
Telefon: 08-702 03 71
Mejl: [email protected]

Bildleverantörernas Förening & Svenska Fotografers Förbund

Årets upplaga av tävlingen Cepic Stock Photography Awards

ESY-004227151 - © - YAY MICRO

För andra året i rad hålls Cepic Stock Photography Awards. Tävlingen är öppen för medlemmar i Cepic och då BLF är medlem kan BLF medlemmar och medlemsföretagens anslutna eller anställda fotografer delta.  Inlämningen är öppen till och med 6 maj. I år har tävlingen utökats till fem olika klasser. Vinnaren i varje klass får 500 Euro och har chansen att bli ”Cepic Stock photographer of the year” med en prissumma på 2500 Euro.

Läs mer om hur du deltar.

AU-gruppen – Problemidentifiering

Hej alla, god fortsättning

Affärsutvecklinsgruppen har på ett möte sammanställt de problemområden som upplevs som en begränsning av våra affärsmöjligheter som fotografer och filmare. Nu startar arbetet med att föreslå lösningar.

Vi har grupperat upplevda problem i nedanstående sju områden:

  • Att finna ersättare när man inte hinner, kan eller vill ta ett uppdrag
  • Att sälja sig själv – Bl.a krav på en säljande hemsida
  • Utbilda bildköpare
  • Hur hantera bildstölder
  • Dumpade priser
  • Öka efterfrågan på yrkesfotografer
  • Koppla fler tjänster till ett foto/filmuppdrag

Vi beräknar kunna redovisa resultatet under tidig vår

Info om AU gruppen för nya medlemmar: http://www.blf.se/affarsutveckling/

Hälsningar,
BLF styrelse
Björn Bergman / Putte Salminen

Apa nekas upphovsrätten till selfie

Bilden på den leende indonesiska makaken Naruto som togs med fotografen David Slaters kamera spreds på internet och blev viral succé. Eftersom makaken själv pressat ner avtryckaren ansåg djurrättsorganisationen Peta att apan borde äga rätten till bilderna och stämde naturfotografen David Slater. Det här är förödande för mina inkomster, sade Slater till Washington Post, om den fria spridningen av bilden på nätet. En domare i San Fransisco har nu fastslagit att det är Slater som har upphovsrätten till bilden som togs med med hans utlånade kamera.

”Även om kongressen och presidenten kan utvidga upphovsrättslagstiftningen till att gälla djur såväl som människor så finns det inga indikationer på att de gjorde så i lagtexten”, konstaterar domaren William Orrick i ett preliminärt beslut.

Affärsutvecklinsgruppen

I onsdags genomförde AU-gruppen ett möte där vi gick igenom första fasen: ”Problemidentifiering”.
Sju områden valdes ut att gå vidare med. Vi har som mål att återkomma före jul med vilka dessa områden är. Därefter börjar arbetet med att ge förslag på åtgärder i syfte att minska de upplevda problemen / hindren.

Medverkande på mötet var Stefan Tell, Simone Syversson (via telefon), Maria Langen, Anna Hellman, Björn Bergman och Putte Salminen, Förhindrade var Sven Wallgren och Kristina Wirén.
Info om AU-gruppen finns att läsa här: http://www.blf.se/affarsutveckling/

 

 

 

BLF – Bildleverantörernas förening och TT Kompetens i samarbete kring utbildning

Användningen av bilder och video i olika medier ökar mycket snabbt. Hos både leverantörer och användare ställs samtidigt stora krav på att bildmaterial hanteras juridiskt korrekt.

TT Kompetens och BLF inleder därför ett samarbete för att genom utbildning öka kompetensen hos såväl Blf:s medlemmar som kunder och andra användare kring hantering av bildmaterial i olika former. TT Kompetens (som är en del av TT Nyhetsbyrån) producerar idag en rad utbildningar inom bland annat bildjuridik och bildproduktion.

Samarbetet innebär dels att Blf:s medlemmar får rabatt på TT Kompetensutbildningar dels att Blf aktivt marknadsför utbildningarna i sin rådgivning till kunder och andra intressenter.

 

Blf – www.blf.se

TT Kompetens – www.ttkompetens.se

Nya medlemmar

Efter beslut den 2015-11-19 hälsar BLF’s styrelse två nya medlemmar välkomna:

  • Thomas Persson – Sjöbo
  • Fredrik Stenfelt – Lindesberg

Björn Bergman / Medlemsansvarig