HEM

Välkommen till BLF – Bildleverantörernas Förening

Bildleverantörernas förening är branschorganisationen för dig som arbetar professionellt med bild, film eller video. Vi har funnits sedan 1950.
Våra närmare 300 medlemsföretag består främst av fotografer, filmare, producenter, arkiv, bildbyråer, och nyhetsgrafiker.
BLF är remissinstans för nya lagförslag kring upphovsrättsliga frågor.

fotograf_03.jpg


Rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor startar

Från måndagen den 19 januari påbörjas försöksperioden med en rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor. På måndag kl.09.00 kör vi igång. Representant från BLF och fem medlemmar från SFF har bildat en rådgivningsgrupp. De täcker upp var sin halvdag under veckan enligt fast schema.

Telefonrådgivningen är öppen varje vecka måndag-fredag mellan kl 09.00-12.00.
Telefon: 08-702 03 71
Mejl: radgivning@sfoto.se

Bildleverantörernas Förening & Svenska Fotografers Förbund

Avtalsförslag från Bonnier Tidskrifter genom BT Content till frilansare

Det har kommit till BLF:s kännedom att Bonnier Tidskrifter genom sitt nya område BT Content ”erbjuder” fotografer ett avtal som gäller återpublicering av material. Avtalet är formulerat så att BT Content med exklusivitet tar över rätten till arbetet och därtill vidareförsäljningsrätten i egen eller annans regi över hela världen. För det får fotografen en ersättning på 10 procent av grundarvodet varje gång en bild eller hela arbetet används.

Sammantaget är inskränkningen i fotografens rätt för stor och ersättning för låg. BLF rekommenderar att ingen av våra eller andra berörda organisationers medlemmar accepterar förslaget.

För ytterligare information kontakta BLF på 08-555 963 10.

Stockholm, den 22 maj 2015.

BLF

Nya medlemmar

2015-05-21  – BLF’s styrelse hälsar följande nya medlemmar välkomna:

 

  • Annas Fotografiska – Stockholm
  • Chris Westerström Produktion – Kullavik
  • Michel Szabo – Stockholm

Medlemsansvarig / Björn Bergman / Photo2be.com

 

Årets Gyllene Snittet pristagare

gyllenesnittetlogga

Gyllene Snittet är Tv-Fotografernas förenings årliga pris för att uppmärksamma fotografer som arbetar med rörlig bild. Priset har delats ut sedan år 2010 för att ge ett erkännande åt alla tv-fotografer som håller en hög professionell klass samt även sporra till att utvecklas och bli bättre. Priserna delas ut vid Gyllene Snittet-galan den 13 maj kl. 18.00 på Filmhuset i Stockholm. Detta är vinnarna av Gyllene Snittet 2015.

Årets Tv-fotograf Enkamera

Jonatan GammelFör sitt fenomenala kamera arbete i Brottskod.

 Årets Tv-fotograf Flerkamera

Kristian ÖrydKranfotograf av världsklass.

 Årets Prestation

Marco NilsonEbola-inslaget i SVT:s Korrespondenterna.

Årets Hederspris

Raymond WemmenlövSVT legendar som gjort allt.

Premiär för BLF:s nyinstiftade stipendium ”I Bildens Tjänst”

_MG_0522

För första gången delade BLF ut stipendiet ”I Bildens Tjänst”. I år gick stipendiet till Fotografen Ylwa Yngvesson, mångårig medarbetare på kvällstidningen Expressen. Juryn har varit BLF:s styrelse och motiveringen är: ”En nyhetsmässigt och stilistiskt duktig fotograf som hanterat övergången från analogt till digitalt fotograferande på ett skickligt sätt. Med den nya tidens krav, där även rörligt ingår, har hon visat sig ytterst kompetent och därtill har Ylwa varit en sammanhållande länk bland fotograferna på Expressen som bestått av både fasta och frilansande fotografer. Hon är helt enkelt en god representant för fotograf yrket i bildens tjänst”. Stipendiet är på 15000 kronor och delades ut av BLF:s ordförande Lars Modie vid Årets Bild på Fotografiska i Stockholm.

Nya BLF medlemmar

2015-03- 12 – BLF’s styrelse hälsar följande nya medlemmar välkomna:

  • Desirée Nyström Media (Lund)
  • Anna Johannesson Fotografering (Staffanstorp)
  • Daniel Nilsson (Norrköping)
  • Maskot Bildbyrå
  • Johnér Bildbyrå

Medlemsansvarig / Björn Bergman/ Photo2be.com

 

 

 

Från foto till video

ye4kwhvlfrwcnxvy8uirMånga stillbildsfotografer har börjat ta filmuppdrag, vanligtvis filmar men då med sin DSLR-kamera och det räcker långt. Men för de som väljer att satsa mer på videoproduktion kan bli aktuellt att titta på en lämpligare kamera. Är man Canon-fotograf så finns det en hel del att välja på i Canons sortiment. Självklart vänder sig detta sortiment till alla fotografer. I dagarna börjar de leverera version 2 av instegsmodellen EOS C100 i deras Cinema EOS System. Läs mer…

Vi stödjer fotografernas kamp

Expressen valde i oktober förra året att säga upp samtliga fotografer och bildredaktörer. Nu hotas de frilansfotografer som anlitas av tidningen av sänkta arvoden. Det är oroväckande att Expressen inte värderar de som producerar tidningens bildjournalistik på ett högre sätt. Läs mer…

NY BUTIK I STOCKHOLM

Scandinavian Photo, Nordens ledande återförsäljare av foto- och videoprodukter, har tecknat avtal på en ny butik i Stockholm. Scandinavian Photo har sedan tidigare en butik på Norr Mälarstrand och under senvåren 2015 utökar man med ett nytt butikskoncept på Sveavägen 20 i centrala Stockholm. Läs mer…