HEM

Välkommen till BLF – Bildleverantörernas Förening

Bildleverantörernas förening är branschorganisationen för dig som arbetar professionellt med bild, film eller video. Vi har funnits sedan 1950.
Våra närmare 300 medlemsföretag består främst av fotografer, filmare, producenter, arkiv, bildbyråer, och nyhetsgrafiker.
BLF är remissinstans för nya lagförslag kring upphovsrättsliga frågor.

fotograf_03.jpg


Rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor

Måndagen den 19 januari 2015 startade en rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor. Representant från BLF och fem medlemmar från SFF har bildat en rådgivningsgrupp. De täcker upp var sin halvdag under veckan enligt fast schema.

Telefonrådgivningen är öppen varje vecka måndag-fredag mellan kl 09.00-12.00.
Telefon: 08-702 03 71
Mejl: [email protected]

Bildleverantörernas Förening & Svenska Fotografers Förbund

Bildbyrån Getty tar strid med Google

GETTY GOOGLEGetty hävdar att Google åker snålskjuts på deras bildjournalistiska verksamhet utan att själva vara delaktiga i att generera något av innehållet. Mer specifikt anklagar, Getty, Google Images för att införskaffa sina bilder på ett sätt som leder bort trafiken från Gettys webbplats där de säljer sina leverantörers bilder. De säger att de skall lämna in ett formellt klagomål i Bryssel under onsdagen.

Läs mer…

Bilder i tidningar och tidskrifter kan ge rätt till IR-ersättning

WP_20160421_11_48_46_RawFotografer, illustratörer, konsthantverkare och konstnärer som har bilder i böcker, tidningar och tidskrifter, utgivna för den svenska marknaden kan ansöka om IR (Individuell reprografiersättning). IR är en ersättning som bildupphovsmän som är publicerade i böcker tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige kan söka. IR är en ersättning för att publiceringarna kan fotokopieras inom undervisningen i Sverige. Du som fotograf måste själv anmäla dig och skapa ett konto.

Sista anmälningsdag är den 1 juni 2016 för böcker utgivna åren 2011-2015 och tidningar/tidskrifter år 2015.

Utförlig information om IR hittar du här: Bildupphovsrätts hemsida

NYHETER i BLFs FÖRSÄKRINGAR

Som medlem i BLF har du 15% på Gefverts premier oavsett vilken försäkring du tecknar. I år presenterar Gefvert några intressanta nyheter som gör försäkringarna bättre.

NYHET 1 – Utrustningslistan

Gefvert har tidigare krävt en aktuell utrustningslista när du har en Kamera- / teknikförsäkring. Det totala angivna värdet har varit grunden för premien. Den slopar man nu och du får istället uppge ett försäkringsbelopp för din utrustning. Viktigt att tänka på då är att om du råkar ut för en totalskada så att all utrustning försvinner och du angivit ett för lågt belopp, ja då återställs inte hela utrustningen.

NYHET 2 – Firman hemma

En ny försäkring har tagits fram för dig som driver verksamheten hemifrån. ”Företag Hemma” heter den och i den är du och din utrustning skyddad under arbete. I försäkringen ingår Kamera- & Teknikförsäkring upp till 50 000kr.

NYHET 3 – Drönarförsäkring

Nu kan du teckna en Flygansvarsförsäkring för din drönare. I samarbete med försäkringsbolaget Inter-Hannover kan Gefvert förmedla en Flygansvarsförsäkring när du arbetar med drönare.

Försäkra din kamera i luften. Om du använder en kamera som hänger fritt från din drönare kan Gefvert försäkra den i luften under arbete.

För mer information kontakta Gefvert: 08-440 54 40, [email protected]

Kurs i juridik för foto och film

Att fotografera och dokumentera vår omvärld i bild eller video har aldrig varit enklare än idag. Men ibland sker det dolt eller på en plats som är förbjuden. Eller i sammanhang som riskerar att kränka någons integritet. Torsdag 14 april håller TT Kompetens kurs, Fotografera och filma vilka gränser sätter juridiken. Som medlem i BLF har du rabatt. Läs mer.

BLF:s vice ordförande om samtalen med Aller

Vi i BLF har tillsammans med SJF och SFF träffat Aller två gånger, haft ett telefonmöte och därtill Putte_Salminen_200x300mejlkonversation och enskilda telefonsamtal för att försöka påverka dem att skriva om det orimliga och otydliga ramavtal som de enträget försökt få organisationernas medlemmar att skriva på.

Det blev tidigt uppenbart att Aller i Sverige inte hade färdiga svar kring den verksamhet som de tänkt bedriva. En sorts bildbyråverksamhet men också med teckningar och text – en samlad enhet som numera benämns som Content. Ibland förstod de inte själva vad deras avtalsskrivningar innebar. De visste inte skillnaden på brutto- och nettopris och har i avtalet skrivningar som försvårar för dem själva och frilansarna att tjäna pengar när företaget ska sälja vidare till tredje part.

Läs mer…

Positiv nyhet angående drönare

Användning av obemannade luftfartyg (drönare) i närheten av flygplatser

Transportstyrelsen jobbar nu med en ny föreskrift som komplement till föreskrifterna om trafikregler och om flygtrafikledningstjänst.

Syftet med arbetet är att;

  • Möjliggöra användning av drönare på låg höjd (<50 m) inom en flygplats kontrollzon om avståndet till flygplatsen är tillräckligt säkert.
  • Möjliggöra användning av drönare på låg höjd (<50 m) inom en flygplats kontrollzon eller trafikinformationszon utan kontakt med flygtrafikledningen om avståndet till flygplatsen är tillräckligt säkert.
  • Minskning av kravet på separation mellan vanliga luftfartyg och en tillfällig sektor med drönarverksamhet i en kontrollzon.

Transportstyrelsen planerar att skicka ut en externremiss under våren och avsikten är att den nya föreskriften ska börja gälla till sommaren 2016.

Kommentar:Förslaget att godkänna flygning <50m möjliggör att en stor del av flygfotograferingsuppdrag skulle kunna genomföras inom kontrollzoner. / Björn B

Viktig information om Aller-avtalet

Efter flertalet diskussioner med Aller Media om deras nya avtal har AGA-gruppen idag enats om att vi kommit så långt det går. Vi har tillsammans med Aller Media tagit fram ett tolkningsprotokoll som förtydligar punkter som är otydliga i avtalet. I korthet kan sägas att:

Läs mer…

Nya BLF medlemmar

 

 

Styrelsen hälsar följande nya medlemmar välkomna till BLF

  • Clas Hellsten – Gränna
  • Treapormedia – Stockholm

/ Björn Bergman