HEM

Välkommen till BLF – Bildleverantörernas Förening

Bildleverantörernas förening är branschorganisationen för dig som arbetar professionellt med bild, film eller video. Vi har funnits sedan 1950.
Våra närmare 300 medlemsföretag består främst av fotografer, filmare, producenter, arkiv, bildbyråer, och nyhetsgrafiker.
BLF är remissinstans för nya lagförslag kring upphovsrättsliga frågor.

fotograf_03.jpg


Rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor

Måndagen den 19 januari 2015 startade en rådgivningsgrupp i pris- och marknadsfrågor. Representant från BLF och fem medlemmar från SFF har bildat en rådgivningsgrupp. De täcker upp var sin halvdag under veckan enligt fast schema.

Telefonrådgivningen är öppen varje vecka måndag-fredag mellan kl 09.00-12.00.
Telefon: 08-702 03 71
Mejl: radgivning@sfoto.se

Bildleverantörernas Förening & Svenska Fotografers Förbund

Specialseminarium kring drönar-problematiken.

phantomfly_3Foto: Björn Bergman

Användningen av drönare har skapat skapat åtskilliga rubriker i medierna under de senaste månaderna.. Regelverket kring användningen är omfattande. En rad myndigheter som exempelvis Transportstyrelsen, Datainspektionen, Försvarsmakten och länsstyrelserna är inblandade i det som många användare av drönare uppfattar som en ”juridisk dimma”. TT Kompetens har ett specialseminarium den 15 september i Stockholm. Där man går igenom vilka regelverk som gäller och vilka tillstånd som krävs för såväl fotografering som spridning av bilderna. Seminariet leds av TT Kompetens bildjurist. Dessutom medverkar experter från berörda myndigheter.

Läs mer

 

Rekordkrav för bild på Tomas Tranströmer

Bilden av Tomas Tranströmer låg på Västerås stads hemsida och spreds via webbsajter i hela världen. Nu vill fotografen, Ulla Montan ha en miljon kronor i ersättning och skadestånd.

Ulla Montan sålde sin bild till Bonniers Förlag som fick rätt att lägga ut bilden för publicering, under ett år i samband med redaktionell text om författaren. Västerås stad lade ut bilden på sin hemsida, vilket de hade rätt till, under den begränsade tiden. Men kommunen lade också ut bilden på Läs mer…

Nya BLF medlemmar

BLF’s styrelse hälsar följande nya medlemmar välkomna:

  • Patrik Jonsson – Åtvidaberg
  • Scandinav Images AB – Stockholm
  • Adolfsenfotograf – Stockholm
  • Christoffer Fykell – Halmstad

Medlemsansvarig / Björn Bergman / Photo2be.com

Nord och Sydkorea sida vid sida

image003

På temat #sidebyside ställer fotografen Maria Langen ut bilder från Nordkorea och Sydkorea. Kanske som ett sätt att utmana sitt eget fotografiska tänkande, kanske för att möta omgivningens nyfikenhet – eller helt enkelt bara för att bjuda in till en stunds trevlig samvaro i skuggan av världens konflikter. I fokus är koreanska vyer, gatumiljöer och människor i rörelse.

Utställningsprogram:

  • ·    Fredag 21 augusti kl. 17.00-20.00 – Vernissage
  • ·    Lördag 22 augusti kl. 13.00-16.00 – Utställning
  • ·    Söndag 23 augusti kl. 13.00-15.00 – Seminarium* / utställning
  • ·    Tisdag 25 augusti kl. 17.00-20.00 – VIP-evenemang
  • ·    Torsdag 27 augusti kl. 17.00-19.00 – Seminarium* / utställning

* Fotografen berättar om #sidebyside med bilder från Nordkorea och Sydkorea

Plats: NOX, på Oxtorgsgatan 8, i centrala Stockholm.

CEPIC uppvaktar EU-kommissonen om ett bättre skydd för bilder på nätet

BLF:s internationella gren, CEPIC, har i ett så kallat ”position paper” redogjort för EU-kommissionen hur viktigt vi tycker att det är att bilder på nätet får ett bättre skydd. Dokumentet innehåller policyrekommendationer kring användning och rättigheter på nätet och är med kampanjen: “Campaign for a Better Protection of Images Online” starten på en intensiv uppvaktning av politiker för att få dem att förstå vikten av frågan.

Läs mer här: http://cepic.org/issues/image-providers-call-for-a-better-protection-of-images-online

Drönarflygare riskerar miljonbelopp

Bäste BLF medlem.
Om du ev. missat att läsa detta i DN idag så gör det innan du flyger iväg på nästa uppdrag med din drönare – om du inte har alla tillstånd och försäkringar på plats.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/dronarflygare-riskerar-miljonbelopp/

Fortsatt trevlig sommar,
Björn Bergman / photo2be.com

 

Affärsutveckling

Stockholm, juni 2015

Bästa medlem,

Det råder tuffa tider för fotografer, även för oss som är medlemmar i BLF. Nya ”fotografer” tar sig in på marknaden genom att hålla mycket låga priser med svag eller ingen lönsamhet. Många av de nya har inte tillräckliga kunskaper i affärsutveckling, dvs. att behålla och framförallt utveckla nya affärer. Den konkurrensfördelen vill vi Läs mer…