Nystartade företag i Danmark satsar på drönarfotografering
För mindre än fem tusen danska kronor köpte fotograf Jens Tønnesen en liten plastkopter (Quadro-kopter), utrustade den med en liten behändig GoPro-kamera och lärde sig under en semester videofilma med sin drönare. Om sina äventyr har han skrivit en serie på sju artiklar på danska pressfotografers webbsajt.
I Danmark är intresset stort och flera fotoföretag har startats som specialiserat sig på flygfotografering med hjälp av drönare, rapporteras det i artikelserien ”Mig og min quadrokopter”
Ett nystartat företag heter ”Little Smart Wing” och fick bland annat tillstånd av danska Trafikstyrelsen att via drönare filma Roskildefestivalen. Ett företag som specialiserat sig på att ta panoramabilder tar 1200 danska kronor i timmen för sina drönaruppdrag. En 720 graders panoramabild kostar från 3995 kr upp till 10995 kr.
Men Jens inleder sin artikelserie med att berättar hur han på webben köpte sin fyrapropellers kopter och ger i sina artiklar många goda tips och länkar till egna och andras videofilmer tagna från små modelldrönare. Han skriver med humor och citerar med förtjusning en amerikansk hustru som i ett ögonblick av klarhet förklarade att: ”Skillnaden mellan män och pojkar är priset på deras leksaker”
I Danmark får man flyga med ”minidrönare” som inte får väga över 7 kg (kameran inräknad). Avståndet till bebyggelse och större offentliga vägarska vara minst 15o meter, avståndet till flygplatser 5 km. Man får inte lov att flyga med sitt modellplan högre än 100 meter. Om man ska flyga och fotografera lagligt. Frågan om att införa gemensamma EU-regler är dock högaktuell. I Sverige måste man bland annat alltid ha sitt modellflygplan under sikt; annars riskerar man böter. Under årets Almedals-vecka i Visby stoppade, som bekant, Säpo överflygningar med drönare för sabotagerisker.
Du hittar Jens alla sju artiklar Här.