En explosion av mer eller mindre konstnärliga bilder! Det blev resultatet när den nya fototekniken i mitten av1800-talet krockade med den klassiska konsten. Det är temat på en sevärd utställning på Estlands konstmuseum, KUMU, i Tallinn. På köpet får man också en historisk bakgrund till den aktuella konflikten mellan fotograf Jonas Lemberg och konstnär Markus Andersson kring den enes bild och den andres tavla på Christer Pettersson. (Läs om stämningen här!)
Plagiat eller eget verk? I början var det inget problem. Redan kring 1850 öppnade en del konstnärer, som tidigare hade målat tavlor eller sysslat med grafik, egna fotoateljéer. Porträttmålare började måla tavlor med fotografier som förebilder, bilder som andra tagit. Landskapsmålare använde sig av fotografiska bilder. Ingen bråkade om upphovsrätten.
På utställningen i Tallinn visas mängder av fotografiska skapelser: av ateljéfotografer, målare och grafiker. Det finns historiska exempel på tavlor som fallet med Christer Pettersson, alltså exakta kopior av en fotografisk bild. Men även motsatsen. Som ett klassiskt verk av konstnären Oskar Hoffmann (1851-1912) som 1890 målade ”En estnisk bonde med tobak”. Tavlan har hämtats från KUMU: s egen permanentutställning och bredvid hänger Hoffmanns förlagor: fyra fotografier av tidstypiska estniska bönder och detaljer som en stor pälsmössa. Tavlan kan du se här!
Utställningen pågår till 5 januari. KUMU, det nybyggda museet ligger i Kadriorg-parken. Du kan nå den lätt med spårvagn. Eller ta en taxi. Det är billigt. Och är du ändå där så pågår även en Irving Penn-utställning på samma ställe, med samma biljett.
KUMU: s hemsida på engelska hittar du här!