UPPDATERAT. Minidrönare kommer under de närmaste åren bli allt vanligare hjälpmedel vid fotografering och videofilmning. Det förutspår Reuters Institute i en färsk rapport. Det beror på att tekniken förbättrats och att de små minihelikoptrarna blivit allt billigare. Ännu återstår i en del länder att lösa vissa lagtekniska frågor. Men det gäller att vara på hugget. Stora medieföretag som BBC utbildar redan sina medarbetare i konsten att flyga förarlöst.
Minidrönarna (små, obemannade luftfartyg) används med framgång redan kommersiellt i flera länder, särskilt i Schweiz och i Australien, skriver Nikon Pro Magazine, som har läst rapporten och skrivit en artikel i ämnet.
Reglerna för att flyga med obemannade luftfartyg, så kallade UAS (=Unmanned Aircraft Systems) skiljer i dag mellan olika länder. I Schweiz är till exempel luftrummet ”fritt” när det gäller att flyga med farkoster upp till 30 kg och upp till 150 meter. I andra länder gäller en rad varierande och komplicerade restriktioner. Särskild kompetens att flyga med minidrönare krävs för att få licens (tillstånd) i vissa länder. I till exempel USA har däremot minidrönare för journalistisk användning ännu inte auktoriserats.
Det finns fördelar och nackdelar när det gäller minidrönare.
Till det positiva hör att de har blivit ”relativt” billiga och även tillförlitliga. I Australien används de med framgång för att i tid upptäcka de många och svårsläckta präriebränderna. I Kenya har tjuvskyttet minskat med 96 procent sedan man började sända upp minidrönare utrustade med värmekameror.
Till det negativa (för samhället) hör däremot exemplet där en minidrönare användes för att smuggla in droger till ett fängelse.
Nu har stora medieföretag som BBC börjat utbilda sina medarbetare i konsten att använda minidrönare journalistiskt. Det är nämligen inte så enkelt. Eller som BLF: s Björn Bergman uttrycker saken:
”En sak har jag lärt mej: en UAS/Phantom är ingen leksak man bara packar upp och flyger iväg med.. ”
Till Björnes (photo2be.com) egna erfarenheter återkommer vi.
Vilka regler som gäller för Obemannade Luftfarkoster (på svenska OL?) kan du läsa HÄR!
Hela Reuters Institutes rapport ”Remotely Piloted Aircraft Systems & Journalism” kan du läsa HÄR
Obs. Reuters Institutes kallar i sin rapport miniatyrdrönarna för Remotely piloted aircraft (RPA) = fjärrstyrda flygplan och skriver att vissa av dem kan styras av en fotograf och en journalist medan andra modeller behöver flera personer. De billigaste kostar i dag ”några hundra pund” de dyraste ”några tusen pund”.
LÄS ÄVEN. Inom EU pågår för övrigt ”en stor utredning hur drönare ska ska integreras både i luftrummet för flyg och i vardag”, rapporterar DN