Om jag vill ge ut en bok med vykort från tidigt 1900-tal fram till 1970-tal, hur gör jag? Jag och en vän äger en diger samling vykort, inköpta på auktioner med mera. På många står fotograf och förlag angivna, på de riktigt gamla korten står inget alls. Av förklariga skäl finns de flesta förlag inte kvar dag, inte heller alltid fotografen. Vem äger bildrättigheten på ett så vida spritt och kommersiellt föremål som ett vykort?
Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Fotografen. Lyssna med Bildupphovsrätt, BLF och SFF om de fotografer du har namn på. Bolagsverket kan ge information om tidigare existerande företag.
- Om jag på t ex ett antikvariat hittar gamla vykort föreställande t ex landskapsbilder och ingen uppgift om fotograf eller annan info finns, kan jag då använda dessa vykort som motiv på förpackningar till olika produkter?
- Om fotografens namn återfinns, men denne är avliden. Vad gäller då om jag vill använda bilden på motsvarande sätt som ovan?
Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Upphovsrätten till dessa bilder om de är verk, är 70 år efter fotografens död. Först när man vet att fotografen varit död i 70 år kan man med säkerhet använda bilderna. Har fotografen tämligen nyligen avlidet kan hans efterlevande äga upphovsrätten om den inte överförts på annan.
BLF:s notering. Läs även svaret på frågan: