PicScout heter ett företag som erbjuder sig att spåra upp dina bilder, som stulits på internet. Det är från början ett israeliskt företag och startades 2002 och har nu kontor bland annat även i San Fransisco och Chicago.

Tillvägagångssättet är följande. Om du tankar över dina bildfiler till PicScout så åtar sig företaget att skanna över hela nätet och spåra upp alla som använt dina bilder. Det hjälper inte om bilderna har beskurits till oigenkännlighet, färglagts i Photoshop eller manipulerats på annat sätt. PicScouts robotar påsstås hitta dem. Du får en rapport om vem, var, hur din bild har använts och vem som är ansvarig för det. PicScout åtar sig även att koppla in en advokat. De har samarbetspartner i USA, Tyskland, England, Frankrike och Spanien. Men inte i Sverige.

 

PicScout verksamhet är delvis omstridd. På nätet hittar man kritiska röster, även bland dem som säger sig vara för att lagarna om upphovsrätten/copyright följs. Kritiken går ut på att PicScout ”hackar” med sina robotar in även i bildarkiv och att de som köpt sina bilder i god tro plötsligt får hotfulla brev från företagets advokater.

PicScout (som är medlem i Cepic) kommer att demonstrera sina färdigheter på Cepic-kongressen i Dresden den 5 juni. Vill du på ett billigare och enklare sätt ta del av hur systemet fungerar, klickar du på länken nedan. Demofilmen finns även på Youtube. Vad det kostar att anlita PicScout? Ja, det framgår inte av deras hemsida. Ryktet på nätet vet dock att berätta att företaget tar 35 procent av det advokaterna kammar in.

PS.  Du kan även spana efter dina bilder helt gratis. Google har numera ett system för det. Men då får du göra jobbet själv, bild för bild. Ett kanske något omständigt sätt att jaga bildtjuvar.

PicScout hittar du här…

och en kritisk röst här…