Den östgötske pressfotografen Bernt-Ola Falcks livsgärning i svart vitt har nu utgivits postumt av hans vän BLF-medlemmen Bernt Josephson.
Bernt och Bent-Ola träffades när de gjorde lumpen och arbetade tillsammans på tidningen Värnplikts Nytt. Bernt skrev och Bernt-Ola fotograferade. De blev vänner för livet.
Bernt-Ola Falck anställdes som pressfotograf på Östgöta-Correspondenten och avancerade med åren till bildchef, Bernt Josephson startade eget förlag och blev medlem i BLF. Bernt-Ola drabbades år 2 000 av skelettcancer. Han ville gärna ge ut ytterligare en fotobok, om sin allra första utställning i Vetlanda. Men han hann inte slutföra uppgiften utan dog 2006, endast 44 år gammal.
Bernt Josephson fullföljde sin bäste väns arbete, men utökade det till en exposé över Bernts alla utställningar och böcker. Fotoboken heter ”Falcköga – Berättelsen om fotograf Bernt-Ola Falck” och är både läs- och sevärd.
Det finns många fina svart-vita bilder i boken, men även några i färg. Bernt-Ola Falck var en skicklig porträttfotograf. Där finns bilderna på ”medborgarna” i 1980-talets Vetlanda som kyrkoherde Olsson i Alseda, Kolar-Pelle och lantbrukarhustrun Viktoria Ek som mjölkar en ko. Från senare år finns den unga Louise Hoffsten i Linköping, den benlöse tiggaren Alexander på en gata i Moskva, en närbild på Erland Josephson och en barfota Madeleine Pyk, en av de sista bilderna han tog 2006.
Ett charmigt projekt av märket Falck var Den svenska tanten. Uppklädda står tanterna bakom en skogsgrind. Tanten på torget som säljer Östgötagubbar och tanten som väntar på skolgården för att uppvakta på studentexamen.
Där finns också bilder ur Falcks fotobok om Anita Björck, till exempel en fin bild här nedan på Björck och Ingmar Bergman.
Vad finns det mer att säga om Falckögat? Jo, bara att konstatera att det han har presterat har varit en fotografisk kulturgärning i Östergötland.
Se fler bilder här –>