I detta nummer:
* Om konsten att sälja bilder
* Mannen bakom filmenkäten
* Lista på fotouppdrag – ny medlemsförmån
* Getty såld för 2,4 miljarder
* Hög tid att planera Maltaresan
* Bråk kring Årets Bild
* Var det etiskt att sälja bilder på mördade svenskan?
* Bildköparnas egen mässa i London
Ulrik Södergren på Elmia:
Sälj inte era bilder för billigt
Sälj inte era bilder för billigt! Det kommer BLF:s vice ordförande Ulrik Södergren att uppmana i sitt föredrag på foto- och videomässan på Elmia i Jönköping. Det blir budskapet mot illojal konkurens. Ulrik kommer att hålla ett föredrag på temat ”Att sälja bilder”.
Vad ska du tala om?
– Om vad man ska tänka på när man säljer bilder. Jag kommer att tala om prissättning, teknisk kvalitet, om hur viktigt det är att ha ett avtal och om betydelsen att ha en bra relation med sin kund – så han kommer tillbaka även en annan gång och köper av mig.
Vilka är dina åhörare?
– På dessa träffar brukar det vara folk av olika slag. Där finns både de som hoppas få mycket betalt för sina bilder och så de som är nöjda med att bli publicerade. Vad de sedan får betalt är för den sistnämnda kategorin av mindre betydelse. Däremot är det just inte så många BLF-medlemmar eller andra professionella bland åhörarna.
Prissättningen är vild på marknaden?
– Ja, den är vild. Problemet för oss i BLF är alla de som säljer sina bilder alldeles för billigt. Därför är det viktigt att jag förklarar vilka priser som gäller. Jag kommer att gå igenom vår nya prislista. Det ligger i BLF: s intresse att de lägsta prisnivåerna på marknaden höjs. Det är det bästa sättet att motarbeta illojal konkurrens.
– Men på mässor som Elmia raggar vi förstås även nya medlemmar. Förra året var det till exempel många intresserade som kom och frågade och flera ville bli medlemmar, berättar Ulrik.
Är du på Elmia kan du lyssna på Ulrik både fredagen den 4 och lördagen den 5 april kl 12-12.45. Vid BLF: s desk på mässan finns även kassören Johan Främst
Han jobbar med BLF: s nya filmprislistan
Månadens namn: Kent Hirsch, Stockholm
Kent Hirsch, ny i BLF: s styrelse, är en mångsysslare. Han är filmare, redigerar, producerar, tar stillbilder, gör webbsidor och håller föredrag. Kent är också en av männen bakom arbetet med BLF: s nya filmprislista. Ett synligt bevis på det är den enkät till alla medlemmar som i dagarna har skickats ut.
Du har många järn i elden?
– Jag skulle tröttna om jag bara höll på med en sak, att till exempel bara ta bröllopsbilder, porträtt eller vad det nu kan vara. För att jag ska tycka att det är kul måste jag ha omväxling. Men det har också varit bra för överlevnaden – har jag inte haft något fotouppdrag har jag kanske haft ett filmredigeringsuppdrag, säger Kent.
Mest blir det rörliga bilder, ungefär 65 procent av arbetstiden, stillbilder 30 och kanske 5 procent webbsidor.
Redan i tonåren var fotografering Kents stora hobby. Han prövade på många jobb: bilmekaniker, arbetade på posten, på ett slakteri var reseledare. Tills han upptäckte till sin stora glädje att han kunde leva på sin hobby, fotografering. Det var på 1980-talet. Han gick kurser, utbildade sig. Startade Hirsch Produktion i Stockholm. Att syssla den ena dagen med människor, den andra med produkter, tycker han är stimulerande.
Vad tycker du är viktigt för BLF?
– Det finns många viktiga frågor både när det gäller stillbilder och rörliga. Jag tror att jag valdes in i styrelsen för att jag brinner för rörliga bilder. En viktig fråga är hur vi debiterar, hur vi sätter priset för våra filmer. Jag ingår i en arbetsgrupp som ska utarbeta ett förslag. Just nu har vi skickat ut en enkät till alla medlemmar för att ta reda på hur de debiterar och vilka erfarenheter de har av till exempel tv. Och vi vill naturligtvis att alla berörda svarar så snabbt som möjligt.
När blir ni klara med förslaget?
– Jag hoppas att vi kan införa det i 2009 års filmprislista.
Till slut kan Nyhetsbrevet avslöja att Kent har en fotografisk hobby. Han fotograferar nakna människor. Inte för kommersiella ändamål, bara för sin egen konstnärliga nöjes skull. Här ett exempel:
Foto: Kent Hirsch
Specialbevakning av offentliga fotouppdrag – ny medlemsförmån
En aktuell lista med offentliga upphandlingar av fotouppdrag blir en ny medlemsförmån på BLF: s hemsida. Styrelsen har gett Anders Persson fullmakt att slutföra förhandlingar med ett företag som fortlöpande letar upp alla offentliga fotouppdrag som annonseras ut. En ständigt aktuell lista finns sedan tillgänglig på medlemssidorna. Då det kan vara nog så komplicerat att fylla i de olika ansökningshandlingarna läggs också ett ”streamat” föredrag ut på nätet. Avsikten är att företaget, som är specialiserat på att utbilda om upphandlingar, låter en av sina konsulter hålla ett kort föredrag (som filmas) och ge goda råd. Det ska du alltså kunna lyssna på hemma via din dator – innan du författar ditt anbud.
Getty såld för 2,4 miljarder – nya satsningar utlovas
Världens största bildbyrå Getty Images har sålts för 2,4 miljarder dollar till investmentbolaget Hellman & Fredman. Bildbyrån startades för 13 år sedan av Mark Getty och Jonathan Klein. Gettys aktier har under de två senaste åren sjunkit med över 70 procent. Hellman & Fredman betalar 34 dollar per aktie, vilket är 55 procent över kursen den 18 januari. Gruppen kring Mark Getty äger 15 procent av aktierna i bolaget och transaktionen beräknas vara slutförd under andra kvartalet 2008. ”Köpet ger oss möjligheter att satsa på sikt och investera i nya projekt”, förklarade vd Klein på presskonferensen där affären presenterades.
Ännu kan du anmäla dig till Cepic på Malta
Cepic, de europeiska bildbyråernas organisation, håller sin årliga konferens 4-7 juni på Malta. Samtidigt hålls även den andra Internationella metadata konferensen. Hittills har cirka 550 medlemsföretag anmält sitt deltagande, bland dem flera företag från Sverige. BLF: s styrelse representeras på Cepics årsmöte av kassören Johan Främst. Till Malta åker även Staffan Teste, som är BLF: s representant i Cepics styrelse.
Bråk och schismer kring Årets Bild
Det har blivit bråk och schismer kring Årets Bild. Karl Melanders vinnarbild med den rökbolmande etanolfabriken i Brasilien har kritiserats av två skäl. I Svenska Dagbladet visades den ursprungliga bilden visserligen med mycket rök bolmande ur skorstenarna, men det var betydligt mer rök på den bild som lämnades till tävlingen.
Karl Melander säger till tidningen Journalisten: ”Jag har gjort bilden mörkare i Photshop, eftersom råfilen var kontrastlös och intetsägande. Råfilen är bara en utgångspunkt för en bild i dag.”
Melander förklarar att han talat med ett 15-tal fotografer och bildredaktörer vars omdöme han litar på och ingen tycker att han har överträffat någon etisk gräns.
Kritik riktas även mot Årets Bild-juryn som valde Melanders bild med bland annat motiveringen:
”I en skakande bildruta slår fotografen hål på tron att etanol ska kunna frälsa oss från oljeberoendet och samtidigt ge oss en grönare och renare värld”.
Men etanolfabriken i Brasilien eldas inte med kol, som påstods i reportaget i SvD, utan med sockerrörsrester, skriver miljöjournalisten Dougald Macfie i ett debattinlägg i Journalisten och kräver att Årets Bilds jury byts ut. Även Gröna bilister har kritiserat juryn av samma skäl.
Karl Melander svarar att det aldrig var meningen att göra ett miljöavslöjande med bilden utan ett reportage om arbetsmiljön vid skörden av socker och att han inte har en aning om huruvida röken är farlig och att han ej heller har skrivit något om det.
Det har också uppstått en schism mellan ledningen för Pressfotografernas klubb och Årets Bild-generalen Jonas Lemberg som har fått den sistnämnde att i vrede lämna sin post som projektledare.
Alla de prisbelönade bilderna inklusive Melanders vinnande bild kan du se på:
Melanders ursprungliga bild:
http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_134915.e24
Var det fel av Scanpix att sälja bilder
på mördade svenskans kropp i Thailand?
Bildbyrån Scanpix erbjöd sina kunder en bild på den i Thailand mördade svenskan från Umeå. På bilden syns kvinnans döda kropp liggande på stranden. Polismän undersöker kroppen. Kvinnan ligger på rygg med bar överkropp, ansiktet är bortvänt.
Den redaktionelle chefen för Västerbottens-Kurirens nätupplaga Ingvar Näslund är upprörd och säger till tidningen Journalistens nätupplaga: ”Det hör till svensk tradition att inte publicera sådana bilder, det är inte pressetiskt försvarbart att ens erbjuda dem.”
Tobias Röstlund, administrativ produktionschef i Scanpix säger sig förstå reaktionen, men förklarar att Scanpix inte är en offentlig sajt och att det är de enskilda ansvariga utgivarnas sak att avgöra vilka bilder som ska publiceras.
Bildköparnas mässa i London
För sjunde året i rad hålls en Bildköparnas mässa i Islington i London. Bakom arrangemanget står de brittiska bildsäljarnas förening (BAPLA). Årets mässa hålls den 7 och 8 maj. Redan har över 1000 bildköpande företag – tidskrifter, formgivare m.fl. – anmält deltagande. De möts av135 utställare (bildbyråer) från England, övriga Europa, USA och Australien. Bildköparnas dagar har blivit populära och mässan i England är den största i sitt slag.
Ökar eller minskar antalet
medlemsföretag i BLF?
Frågan går till Eija Björkholm på BLF: s kansli i Huddinge:
– I praktiken är läget stabilt. Vi får varje månad nya medlemmar. De kommer i en jämn ström. Men sedan försvinner av naturliga skäl medlemmar i den andra ändan – för att de till exempel har upphört med fotoyrket eller blivit anställda på annat håll.
– Ser man det formellt statistiskt så har vi minskat nu vid senaste årsskiftet. Det beror på att vi blivit strängare med kundfordringskraven. Det har medfört att de som inte betalar sina serviceavgifter inom angiven tid blir av med sitt medlemskap. Efter senaste årsmötet bestämdes att de som inte hade betalat sina avgifter senast 21 december 2007 uteslöts. Tidigare har en del som inte betalat kommit med i den nya matrikeln ändå. Men det är orättvist mot dem som sköter sina betalningar. Beslutet medförde att 31 medlemmar uteslöts och finns inte med i den nya matrikeln.
Så här ser den aktuella statistiken ut över antalet registrerade medlemsföretag:
År 2005-2006: 336 medlemsföretag + 47 veteraner
År 2006-2007: 332 medlemsföretag + 47 veteraner
År 2007-2008: 316 medlemsföretag + 50 veteraner
Fotografer rånade och hotade i Bergsjön
En TV4-fotograf hotades och rånades i Bergsjön i Göteborg av ett ungdomsgäng då han skulle ta stämningsbilder av de blommor och ljus som brann på den plats där en person hade blivit mördad. Dessutom har en frilansfotograf och en fotograf från GT blivit angripna och hotade på samma plats. Även medarbetare från SVT har hotats. Både TV4 och SVT har polisanmält övergreppen.
Lästips:
Robert Capas bok ”Krigsfotografen” – nu på svenska
Foto: Robert Capa
Klockan tre på natten den 6 juni 1944. Dagen D. Ombord på det amerikanska örlogsfartyget Chase serverar mässuppassarna i bländvita jackor pannkakor, korv, ägg och kaffe. Det sker med sällsynt iver och hövlighet, skriver Robert Capa. I det första gryningsljuset sänks de första landstigningsfarkosterna i sjön. Det är ordentlig sjögång. Folk kräks. Hundra meter från stranden hoppar soldaterna till midjan i det iskalla vattnet. Kulorna kring dem sliter hål i vattnet.
Robert Capa är med bland de första som når stranden vid Omaha Beach på Normandies kust. Utmattad av vadandet och rädslan ligger han i granatelden platt på marken. Med blöta, darrande händer tar han bild efter bild med sin Contax. Sex timmar senare fraktas han tillsammans med sårade och döda tillbaka till samma fartyg Chase som han kommit med. När han naken vaknar under en filt, har han ett snöre med ett papper runt halsen, med texten: ”Utmattning. Ingen dödsbricka.”
En vecka senare får han veta att hans bilder har varit de bästa av invasionen. Men tyvärr har den upphetsade mörkrumsassistenten satt på för stark värme när han torkade. Av 106 bilder räddades bara åtta. En av dem finns här ovan.
Om allt detta berättar Robert Capa i boken ”Krigsfotografen. Från Nordafrika till Berlin” – som kom skrevs 1947. Först nu har den översatts till svenska – med en intressant nyskriven inledning/bibliografi av Richard Whelan. Dessutom med många fina bilder.
Capa var inte bara en legendarisk fotograf, han skriver överraskande väl. Endre Friedman, som han egentligen hette, föddes av judiska föräldrar i Budapest år 1913. Han flydde först till Berlin sedan 1933 vidare till Paris (där han bytte namn till Robert Capa). Berömd blev han för sina bilder från spanska inbördeskriget. Polare med Hemingway. Romans i Hollywood med Ingrid Bergman. Hans liv var ett stort äventyr. Han dog som han levde, endast 40 år gammal, när han 1954 trampade på en landmina i Indokina.
Pris: 199 kr på Adlibris