Expressen valde förlikning mot ”den hjälpsamme grannen” Slapp prövning av byline på löpet
För drygt två år sedan berättade Nyhetsbrevet om hur Expressens reporter Tommy Schönstedt var på reportageresa i Piteå. Han intervjuade en person men hade ingen fotograf med sig. Den intervjuade hänvisade till en granne, som fotograferade. ”Den hjälpsamme grannen” tog några bilder och mejlade över dem till tidningen bildredaktion. Två bilder publicerades. En inne i tidningen med fotografens byline, en på löpet utan namn.
Expressen vägrade att betala det av fotografen begärda beloppet. Fotografen fick hjälp av Bildombudsmannen Staffan Teste. Som stämde Expressen. Nyhetsbrevet har utförligt redogjort för parternas ståndpunkter. Häromdagen var det dags för huvudförhandling i Stockholms tingsrätt. Men då sökte Expressen genom sin jurist i advokatbyrån Danowsky & Partners förlikning.
Genom förlikningen slapp Expressen att få frågan om skyldigheten att publicera fotografens namn under bild på löpsedeln prövad i tingsrätten. Vad förlikningen innebär får vi inte veta ty det har parterna förbundit sig att inte yppa för utomstående.
Av ansökan om stämning framgår dock att ”den hjälpsamme grannen” Kenneth Karlsson via Teste av Expressen begärde ersättning med 6 860 kr (som ersättning för beställt fotouppdrag + ideellt skadestånd). En icke alltför djärv slutsats är att Expressen betalade något mindre. Dessutom tvingades tidningen betala sina advokatkostnader. Låt oss gissa kanske á 2000 – 3000 kr i timmen. Säg för minst tio timmar.
Sens moralen av detta: Det lönar sig för upphovsmannen att kräva sin rätt. Och omvänt: det är billigare och enklare för beställaren att göra upp i godo.
Frilansfotograf vann upphovsrättstvist
En frilansfotograf har i Gällivare tingsrätt vunnit en tvist i ett upphovsrättsmål. I en annons i lokala tidningar användes tre av fotografens bilder, som ursprungligen hade tagits på uppdrag av ett företag som producerade en turistbroschyr.
Annonsen i de två lokaltidningarna däremot hade producerats av ett annat företag, Imega. Detta utan tillstånd från fotografen.
Imega hävdade i rätten att man inte var rätt svarande och hänvisade till ett tredje företag, som agerat på Gällivare kommuns uppdrag. Dessutom menade Imega att annonsen inte var att betrakta som kommersiell reklam utan som kommunal information. Räkningen borde alltså ställts till det tredje företaget eller till Gällivare kommun.
Tingsrättens dom: Fotografen har upphovsrätt till bilderna och bilderna publicerats utan att fotografen gett tillstånd till det. Annonsen har producerats av Imega (på uppdrag av mellanhanden= det tredje företaget) och beställt av kommunen. Imega är skyldig att ersätta fotografen.
Vidare ska ersättningen lämnas enligt den högre ersättningen för ”kommersiell annonsering”. Fotografen tillerkänns 16 350 kronor och Imega ska stå för rättegångskostnaderna.
Premiär för BLF: s nya ”upphandlingslänk”
Nu kan du logga in och anmäla dig på den nya ”upphandlingslänken” för information om aktuella statliga och kommunala fotoupphandlingar. Klicka på Medlemssidorna – Upphandling. Uppge den mailadress dit du vill att informationen ska skickas – så kommer det meddelande så fort det finns en ny upphandling. Obs. om du har en domänadress som inte finns registrerad tidigare får du ytterligare en fråga där domänen ska fyllas i.
Tekniskt är denna fina medlemsförmån konstruerad så att en robot gör urvalet bland alla upphandlingsdokument. Det gör att en och annan upphandling slinker med av misstag. Till exempel kan roboten plocka ut ordet ”foto” ur meningen ”Laser för koagulation av ögon” – eller liknande. Men 99 procent av de valda upphandlingarna bör vara av intresse för BLF-medlemmar, tror Rune Borgström. Det blir i vilket fall mycket enklare att hålla reda på fotoupphandlingar. Så bara anmäl dig – så kommer informationen enkelt och gratis.
Funderingar kring framtida avtal med TU
Fyra frågor till Johan Främst, kassör i BLF, medlem i förhandlingsdelegationen och själv frilansande pressfotograf:
Det tog ovanligt lång tid att ro avtalet med TU i land. Vilka reaktioner har du fått? Är medlemmarna nöjda med avtalet?
– Ingen jag talat med har varit direkt missnöjd. Men det finns en och annan som undrar om vi i framtiden ska fortsätta med att skriva avtal med TU.
Varför det?
– I dag vill många sälja bilder till tidningarna. Vi har alla läsarbilder. Förr krävdes det utöver kunskap även en dyr teknisk utrusning. I dag räcker det med en enkel digital- eller mobilkamera. Så har vi Scanpix med sina abonnemang. Det har blivit en köparnas marknad. Och kvaliteten är ofta inte så noga med.
Men seriösa tidningar följer TU-avtalet?
– Ja, det gör det. Särskilt när det gäller beställda uppdrag följer man avtalet.
Du ska snart flyga ner till Malta och representera BLF på Cepics (de europeiska bildleverantörernas) kongress?
– Ja, jag är BLF: s ombud på årsmötet och så ser jag fram mot att vara med på den metadatakonferens som föreningen arrangerar.
En miljon dollar bjudet för bild på källarfamiljen
Amerikanska mediaföretag är värst. De uppges ha erbjudit upp till en miljon dollar för bilder på Josef Fritzls källarfamilj i Österrike. De europeiska bildbyråerna ligger lägre: 300 000 euro (cirka 2,8 miljoner SEK) för en bild på Elisabeth Fritzl med källarbarnen. Österrikiska tv-kanalen ORF uppges ha gjort en deal om en intervju med Elisabeth Fritzl, som får godkänna frågorna i förväg och som får pengarna från vidareförsäljning av programmet till andra tv-kanaler.
Kalabaliken i den österrikiska staden Amstetten har varit stor. Polisen nödgades under de första dagarna arrestera 13 fotografer som försökte ta bilder på Josef Fritzls källarfamilj, skriver The Guardian. Enligt tidningen gömde sig kamouflageklädda fotografer i träden utanför sjukhuset i försöken att fånga Elisabeth Fritzl och hennes barn med teleobjektiven. Andra klädde ut sig till sjukhuspersonal och försökte smita förbi vakterna. Till slut sattes elitpoliser från antiterrorstyrkan in, utrustad med infraröda kameror, för att fånga alla de ditlockade paparazzi.
100 bilder i timmen – speglar världen
De 100 bilderna och nyheterna som varje timme på dygnet bäst speglar vad som händer i världen! Det kan du se på en märklig hemsida som en gång i timmen skannar av Reuters, BBC: s och New York Times hemsidor. Bilderna publiceras på en vykortsstor sida 10×10 cm. Du kan bläddra tillbaka till vilket datum och vilken timme som helst och se efter vad som var mest aktuellt just då.
http://tenbyten.org/
Prima objektiv
När den brittiske bostadsministern Caroline Flint nyligen kom för att rapportera hos sin chef på Downing Street 10 var hennes dystra rapport så väl synlig i en plastmapp att fotograferna som stod utanför kunde förstora bilderna och helt enkelt läsa texterna.
Brudarna jubilerar med utställningar runt om i världen
Nätverket Brudarna fyller fem år och jubilerar i höst med utställningar i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, New York, Vancouver, Karlstad, Bollnäs och Vallentuna m.fl. platser. Ett 100-tal fotografer ställer ut sina bilder. Prick klockan 12 den 23 augusti öppnas utställningarna. Projektledare är Anja Liljefors.
http://www.natverketbrudarna.se/
Nya knep på nätet att kringgå upphovsrätten
Uppfinningsrikedomen på nätet är stor för att kringgå problemen med upphovsrätten. Chilirec.com heter en svensk, nystartad musiksajt som ger gratis tillgång till hundratusentals låtar. Musiken spelas helt enkelt in från flera hundra radiostationer. Du kan själv välja vilka radiostationer som ska bevakas eller också pricka för dem alla.
Nyhetsbrevet har testat. Efter tre dygn fanns i ”vårt fack” i runda slängar 300 000 låtar. Man kan klicka fram dem bland olika kategorier av listor: topplistor världen, dito Sverige, 90-tal, rock, pop, rap, jazz, klassiskt osv. Eller söka på namn på artister, låtar, kompositörer. Det är bara att klicka och lyssna via pc-högtalarna eller ladda ner på hårdisken, som mp3-filer eller bränna på skiva. Kvaliteten? Ungefär som i radio.
Bakom projektet står Carina Dreifeld (vd för Chilirec.com) och Per-Åke Minborg. Carina Dreifeld säger till DN: ”Vi har suttit med jurister och kontrollerat detta från början och vår uppfattning är att detta är fullt lagligt. Vi vill göra detta tillsammans med skivindustrin.”
Paret Dreifeld-Minborg sålde 2006 sitt system ”Phone pages” för mobiltelefoner och använder nu pengarna som grundplåt till Chilirec.com. Målsättningen: ”Att bli en av världens största musikbutiker”.
Chilirec finns ännu i en betaversion, har över 40 000 användare och ökar med 2 000 per dag (sedan bland annat Bussiness Week skrivit om fenomenet).
Den intressanta frågan är: vad tycker musikindustrin? Ännu intressantare: samma teknik kan ju användas för bilder och tv-filmer?
Är det lagligt sätt att ladda ner musik, bilder och film?
I DN: s artikel beskrivs metoden bakom sajten chilirec.com som att ”banda musik virtuellt” för personligt bruk. Är det lagligt? Kan man göra på samma sätt med bilder och film? Vad tycker BLF: s juridiska rådgivare Staffan Teste?
Staffans analys kan enklast sammanfattas med ett nej! ”Nej, jag tror inte att det är lagligt.” Så här resonerar Staffan:
I den svenska upphovsrättslagen från 2005 har begreppet ”för personligt bruk” blivit snävare och bör tolkas ungefär som ”inom hemmets väggar”.
När det gäller musik och foto är det tillåtet att be någon annan kopiera upphovsrättsligt material åt en själv för att användas för privat bruk. Men det är däremot inte tillåtet när det gäller film. Filmen måste man kopiera/banda själv.
På sajten påstås att det är överföring i realtid, ungefär som om man själv rattar in programmet. I så fall skulle det inte vara upphovsrättsligt intrång. Men systemet bygger på att man först laddar en massa låtar i ett personligt fack. Sedan kan man välja. De kan inte finnas samtidigt i utsändningar i realtid utan tyder på att det måste finnas en databas i bakgrunden och därmed blir det frågan om olovlig nedladdning, hävdar Staffan.
PS. Om du vill betala för din musik finns som mycket billigt alternativ den ryska musiksajten http://www.mp3fiesta.com/Ett helt album kan du ladda ner för en dollar (alltså för cirka 6 kronor). Annars kostar det i snitt 10 cent per låt. Ägarna till sajten påstår att de betalar till upphovsrättshavarna (artisterna och kompositörerna). Om det överensstämmer med sanningen är en annan fråga. Du kan – utan att logga in- lyssna 30 sekunder per låt gratis för att kolla kvaliteten. Allt förklarat på god engelska.
Fotografer lockas jobba gratis åt MySpace
Sajten MySpace söker journalister och fotografer som ska jobba gratis för ett sommarjippo. De ska bevaka sommarens festivaler i Norden. Lönen består av festivalbiljetter samt mat under festivalen. ”Oanständigt sätt att behandla folk. Gratisarbete ska inte förekomma. Det är att utnyttja folk som är svaga”, säger journalistförbundets vice ordförande Arne König till tidningen Journalisten.
”Fackpressen snyltar på fotopraktikanter”
Fackförbundstidningarna Kommunalarbetaren och LO-tidningen tar emot fotopraktikanter utan att de finns anställda fotografer som handledare på redaktionerna. Frilansfotografer har slagit larm och tycker att det är att ta jobb från de yrkesverksamma, skriver Journalisten. Kommunalarbetarens chefredaktör medger att praktikanterna tagit bilder för webben och papperstidningen (bilder som i vanliga fall kös in), men att tidningens webbredaktör är handledare åt praktikanterna. LO-tidningens chefredaktör försvarar sig med att Yvonne Åsell från SvD brukar ge stöd och råd åt praktikanterna.
Unik fotosamling ställs ut i Oslo
Den norske samlaren Arne Knudsen har sålt sin enastående samling av fotografier och kameror för 75 miljoner kronor till Sparbanksstiftelsen DnB Nor i Norge. Bilderna och föremålen ska överlämnas till Norsk Teknisk Museum och ställas ut i Oslo. Arne Knudsen cyklade som 13-åring till Tyskland och köpte där sin första kamera, en Zeiss Ikonta. Han har hela sitt liv varit fascinerad av fotografiet som kommunikationsmedium och har samlat och köpt upp bilder, filmer och föremål. De första fotografierna är från 1880 de sista från våra dagar. Där finns en unik samling av Leica-kameror och även små spionkameror som Stasi använde. Det unika materialet ska nu visas på en rad utställningar, lovar chefen för Norges tekniska museum.
Så ser vi ut…
Till sist kan vi inte låta bli att publicera en bild på BLF: s styrelse i allvarligt tankearbete om framtiden, nyligen församlade till internatmöte i disponentvillan i Skogaholm. Valberedningens Jajja tog bilden.
Från vänster: Ulrik Södergren, Calle Eriksson, Johan Främst, Magnus Gotander, Rune Borgström, Kent Hirsch, Anders Persson och Eija Björkholm.
I hur tjusig miljö styrelsen sammanträdde kan du se på: http://www.disponentvillan.se/