Dags för förhandlingar med TU om ett nytt leverantörsavtal
Det är äntligen dags för nytt avtal med TU! Av praktiska och taktiska skäl har BLF väntat på att de sega och långa förhandlingarna mellan Journalistförbundet och TU blev klara. Nu har BLF skrivit till TU och begärt att förhandlingar mellan parterna startar.
När börjar förhandlingarna?
Rune Borgström, ordförande i BLF:
– Vi har precis fått förslag på inledande förhandlingsdagar – åtminstone datum för inledande överläggningar första och andra veckan i oktober.
Journalisterna fick 10,2 procent utslaget på tre år. Det är väl bara att räkna upp och kräva litet mer?
– Journalisterna fick som alla andra. Det kan bli för oss ett 3-årsavtal. Då blir det årliga uppräkningar. Men det kan också bli ettårsavtal. Ett 3-årigt avtal har den fördelen att vi slipper förhandla om ett år igen.
Vilka krav och önskemål har ni fått från medlemmar?
– Många medlemmar har krav på ob i någon form. En annan aktuell fråga är upphovsrätten. TU har i diskussioner om upphovsrätten med Journalistförbundet hävdat att deras medlemmar är anställda hos tidningsföretagen och har skrivit sina artiklar och tagit bilder på ordinarie arbetstid och att företagen av det skälet har större rätt att förfoga över materialet. Det argumentet kan man inte hävda mot oss. BLF: s medlemmar är inte anställda, vi är fria företagare.
Är det inte dags att införa ”rörliga bilder” (filmen) in i avtalet med TU? Alltfler tidningar satsar på nyhetsvideo på webben. TT har byggt upp en avdelning som enbart sysslar med video. Scanpix satsar på det…
– Vi har hittills bara lyckats avtala beträffande de tryckta produkterna. När det gäller publicering på Internet har våra ståndpunkter varit alltför långt ifrån varandra och för att överhuvudtaget komma överens har vi enats bara om de tryckta tidningarna. Skulle vi vid de stundande förhandlingarna komma överens om Internetanvändning också blir frågan om avtal beträffande rörliga bilder självklart aktuell.
Hur betalas BLF-medlemmarnas bilder som tidningarna använder både i tidningen och på sina webbsajter?
– Det varierar. Det sker i praktiken efter individuella överenskommelser. Många har fått bra betalt, andra dåligt eller inte alls. Aftonbladet har till exempel hört till tidningar som betalar bra. Vårt krav är att om en bild även publiceras på Internet så ska det vara 100 procent ersättning. TU har då vi förhandlat erbjudit 0 procent så därför har vi inte kommit fram till ett avtal beträffande Internetpublicering..
Vilka är annars de vanligaste frågor och synpunkter från medlemmar när det gäller avtalet med TU och prislistan?
– Jag har fått samtal från medlemmar och blivit förvånad över att så många inte kan göra en skillnad mellan ett avtal som med TU och prislistan. Varför är det så stor skillnad i prissättningen? undrar man. Jag försöker då förklara att ett avtal är undertecknat av en motpart, vår prislista är en ensidig rekommendation. Ingen skulle bli gladare än jag om TU skrev under vår prislista.
– Sedan finns det medlemmar, oftast nya och yngre medlemmar, som sitter för att skriva anbud och frågar mig hur de kan få ut så högt pris som möjligt med hjälp av prislistan. Till dem säger jag: Tänk på att du vill ha jobbet! Även dina konkurrenter räknar på anbudet. Brer du på för mycket kan du förlora hela stycket..
Dags för kurser i att ”skriva en faktura” och räkna på anbud? En liten handbok? Eller varför inte en videofilm på BLF: s hemsida?
– Vi har diskuterat det i styrelsen.
PS. Tänk också på att BLF: s avtal med TU är ett leverantörsavtal, inte ett löneavtal. Det går alltså inte att rakt av jämföra med Journalistavtalet.
Årets stipendium – ansökningstiden har förlängts till 30 september!
Magnus Gotander, som är föredragande i styrelsen för BLF-stipendiet, uppmanar alla som har en bra idé och ett spännande projekt att söka årets stipendium.
Hur ser då Magnus önskekandidat/projekt ut?
Till att börja med: Stipendiet är inte till för att bara åka iväg för att knäppa bilder. Ej heller som bidrag till ett i första hand kommersiella projekt.
Det ska vara något nytt och spännande: Gärna en färdigarbetad idé. Det kan vara ett historiskt värdefullt projekt – att bevara något genom bilder. Det kan vara något som ska publiceras i en bok eller en skrift. Eller något som ska visas på en utställning.
Magnus ser gärna att stipendiet går till en videofilmare. Visst kan stipendiaten vara erfaren, men kanske ännu hellre en yngre person som yrkesmässigt redan är på god väg.
Man kan inte få stipendiet två gånger. Så ni lyckliga som fått stipendiet något tidigare år – det lönar sig inte att söka på nytt.
Hur mycket pengar det rör sig om? För ett bra projekt – upp till 30 000 kronor.
Årsmöte börjar med utställning
på Moderna museet
Årsmötet i BLF får i år en annorlunda inledning. Vad sägs om samling på Moderna museet på Skeppsholmen och guidad visning av Lars Thunbjörks utställning Vinter/Hem? Sedan raskt till SAS Radison Hotel på Nybrokajen. Årsmöte och bolagsstämma. Middag. Sedan berättar Erik Fohlin, vd och grundare till Barsark/Navicast hur han ser på revolutionen med TV genom Internet.
Det är Calle Eriksson och Cecilia Hedström, som har haft uppdraget inom styrelsen att komponera detta lockande program. Så det är bara att bocka för i almanackan.
Valberedningens ordförande är Jajja Deboussard – om du skulle ha synpunkter på valet av den nya styrelsen.
Bildstölderna på nätet – ett allt större problem
Bildstölderna på Internet har blivit ett allt större problem, skriver danska Pressefotografförbundet på sin webbsajt och refererar till en undersökning som har gjorts av Stock Artists Alliance (som organiserar fotografer som levererar till bildbyråer) i samarbete med Getty Images, Corbis och PicScout.
Undersökningen gick så till att 20 000 arkivbilder med så kallad Rights Managed, alltså bilder där kunder ska betala för varje gång de används, kollades under en fyramånadersperiod på nätet i USA, England och Tyskland. Det visade sig att var 17: e bild hade stulits utan att fotografen eller bildbyrån fått betalt. Slutsatsen blev att det omräknat på ett helt år stjäls ungefär 67 000 bilder till ett värde motsvarande cirka 270 miljoner svenska kronor.
Hela undersökningen finns på:
http://stockartistsalliance.org/PDF_Docs/SAA_Internet_Infringment.pdf
Att mota Olle (=SVT) i grind..
Varning utfärdas för SVT: s ensidiga prissättning enligt BUS-avtalet! Sveriges Television har vid ett flertal tillfällen använt BLF-medlemmars bilder och sedan hävdat att avtalslicensprissättning föreligger enligt den så kallade avtalslicensprissättningen.
BLF har påpekat för SVT – ävenså vid flera tillfällen – att BUS-avtalet (som bland annat har slutits av Svenska Fotografers Förbund) inte gäller för BLF: s medlemmar.
Staffan Teste har nu på uppdrag av BLF: s styrelse utarbetat ett formulär för ett brev som medlemmar i ”förebyggande” syfte kan skicka till Juridiska avdelningen hos Sveriges Television. Detta för att förhindra SVT från att godtyckligt ersätta bilderna på ett ekonomiskt uselt sätt.
Har du en pangbild till omslaget för nya matrikeln?
Har du en bra bild till omslaget på BLF: s nya matrikel för 2008? Det kan du då tanka in på medlemssidan på webben. En kommitté väljer ut bilderna som får komma med och äran är förstås stor.
En nyhet på webbsidan är att det ska bli möjligt att få med en bild på presentationen av dig och ditt företag. Formatet för bilden är fast, men du kan på samma yta plocka in fler bilder, om du vill.
Hur det kommer att se ut kan du se om du klickar på ”ef Foto Naturliga bilder”. Elisabeth Falk har på prov fått tanka in en bild.
Separata instruktioner hur du tekniskt går till väga sänds ut separat till alla medlemmar.
Fritt fram att fotografera babyn
till Potter-böckernas moder
Förfatarinnan till Harry Potter-böckerna, Joan (JK) Rowling, förlorade en privat process i London mot bildbyrån Big Pictures. En av bildbyråns fotografer hade i november 2004 tagit en bild på en gata i Edinburgh på Rowling, hennes man och i en barnvagn parets då 18 månader gamla son David. Bilden var tagen med teleobjektiv och publicerades ett halvår senare i en brittisk söndagstidning.
Joan Rowling förklarade att även om hon var en känd person så skulle en ”privat zon” gälla för hennes barn. På bilden, i barnvagnen syntes nämligen i profil lille Davids huvud.
Domaren, som avgjorde fallet, konstaterade att ”vi lever i ett öppet samhälle” och om en enkel promenad på gatan skulle innebära juridiskt skydd för att inte bli fotograferad – vad allt annat skulle då inte göra det! Alla mindre kända personer skulle också kunna åberopa samma skydd i liknande fall.
Joan Rowling meddelar att hon ska överklaga.
På senare tid har flera andra kändisar, med skiftande framgång, processat mot paparazzi-bilder: supermodellen Naomi Campbell. Princessan Caroline av Monaco och skådespelaren Michael Douglas är några av dem.
112 61 – var det nya namnet
I Junibrevet skrev vi om en av BLF: s nya medlemmar, Moderna Filmer, som har sina lokaler på Essinge Brogatan i Stockholm. I dagarna har företaget anslutits till en ny paraplyorganisation med det något ovanliga firmanamnet ”112 61”.
HUNDRATOLV SEXTIOETT svarar för marknadsföring och kommunikation. Företaget sysslar med print, webb, film samt event och har, inklusive medarbetarna i Moderna Filmer, ett 20-tal anställda.
– 112 61 är helt enkelt vårt postnummer, förklarar Kjell Eriksson, vd i Moderna Filmer.
Den nybildade koncernen räknar med en årsomsättning på cirka tolv miljoner. Moderna Filmer satsar hårt på rörliga bilder.
– Jag är övertygad om att varenda webbsajt om några år visar videofilmer, säger Kjell.
Men har då mänskligheten tid och intresse att bläddra bland hemsidor och titta på alla videofilmer?
– Ja, under förutsättning att man producerar videofilmer som är meningsfulla och som behövs, svarar Kjell.
Moderna Filmer har till exempel gjort videofilmer åt Gustavsberg, som visar hur man monterar en duschhörna i badrummet eller hur laga den trasiga toalettstolen som bara rinner. Alltså; istället för alla snåriga och svårbegripliga skriftliga manualer – förklara med hjälp av överskådliga, rörliga bilder och speakertext.
Ett annat intressant exempel är en DVD åt ett känt mäklarföretag, som skickade skivan till presumtiva spekulanter när skulle sälja lyxkåk på en ö i Stockholms skärgård.
”Ett praktiskt sätt att nå och intressera spekulanter i Kuwait eller rika ryssar som kommer och betalar med pengarna i väskan.”
PS. Moderna toalettstolar är knepiga att laga. (De gamla modellerna var mycket enklare ) Men istället för att jaga rätt på en rörmokare, som oftast är svåra att få tag i, kan du se hur man gör själv genom att klicka på:
http://www.gustavsberg.se/filmer.asp
Opinionsnämnden har börjat klandrar rörliga bilder
Pressens opinionsnämnd har för första gången fällt ett webb-tv-inslag. Detta historiska klander gäller ett inslag med rörliga bilder på Expressens nätsida som gällde en tvist mellan en fastighetsägare och två par som arrenderande mark av honom.
Expressen hade filmat hela uppfarten fram till fastighetsägarens hus. Man kunde se hur reportern knackade på dörren. Alla i Sverige kunde se och höra kommentarerna, klagade fastighetsägaren.
Men PO, Pressombudsmannen, avskrev ärendet. Tvisten mellan parterna var visserligen inte avgjord. Men det framgick i slutet av programmet att avgörandet skulle ske i fastighetsdomstolen. Om fastighetsägaren så skulle ha önskat, skulle han kunnat uttala sig i programmet.
Fastighetsägaren överklagade till Opinionsnämnden. Som, något oväntat, fällde Expressen. Tidningen hade i webbfilmen uppgivit att fastighetsägaren ”olovligen sagt upp kontraktet”. Det hade dock inte skett då fallet skulle prövas av fastighetsdomstolen. Expressen klandras därför för att genom inslaget på webben ha ”åsidosatt god publicistisk sed”
Pressombudsmannen:
Det går bra med Dolly Parton- men inte med enskilda personer
Tidningen Solo G har fällts av Pressens opinionsnämnd för publiceringen av en bröstbild av en kvinna, klädd i vit, urringad klänning. Bildtexten löd: ”Så här stora är inte snyggt.” Texten till notisen: ”Okej, så får man göra om man vill men att lägga badbollsstora silikonbröst är inte snyggt, och framför allt inte fashion! Gigantiska tuttar kommer aldrig att kännas modernt eller trendigt. Så vill du verka som du har lite koll på läget så skippa fejkbrösten storlek XXXXL.”
Kvinnan A på bilden anmälde tidningen. Hon fanns i tidningen återgiven även på en annan bild tillsammans med namngiven man. Hon kände sig utpekad och kränkt. Hon hade naturligt stora bröst och hade visserligen opererat dem av estetiska skäl men inte lagt in badbollsstora bröst.
Solo G:s ansvariga utgivare anförde att tidningen vänder sig till unga, kvinnliga läsare och vill varna unga kvinnor och förmå dem att avstå från bröstoperationer.
PO konstaterade att en offentlig person hade förmodligen fått utstå tidningens föga smickrande uppmärksamhet. Om det till exempel gällt Dolly Parton så hade hon förmodligen kunnat svara för sig genom en ”precist formulerad enradsreplik”. Men för en enskild person som A var det kränkande.
Opinionsnämnden fällde Solo G och tidningen får nu betala en straffavgift och publicera domen i tidningen.
Sensmoralen är: du kan gärna plåta Dolly P, men var varsam med Svea i Tungelsta.
Getty Images hotar med chockdumpning av priser på bilder på Internet
Det har blivit storbråk kring bildbyrån Getty Images beslut att chocksänka priset för webblicenser för bilder till 49 dollar. Det skulle ge köparen obegränsad rätt att använda den köpta bilden på Internet för endast 49 USD.
Mot det protesterar fotograforganisationer över hela världen och det har fått Getty Images att delvis backa. Fotoorganisationerna hävdar att prisdumpningen genom 49 dollarlicensen på sikt skulle äventyra fotografernas möjligheter att kommersiellt försörja sig. Andra bildbyråer skulle tvingas följa efter och också sänka priserna. Protesterna leds av stora organisationer som Stock Artists Allicance och American Society of Media Photographers of America.
Nu efter protesterna heter det från Getty Images att 49 dollarlicensen ska gälla i bara tre månader.
SVT förhandlar både med Youtube och Joost.
SVT förhandlar både med Youtube och Joost om att hos dem öppna en egen kanal. ”Vi har ju noterat att det finns mycket av vårt material uppladdat på sajten, det visar att det finns ett intresse för våra program. Det är en ojämn och tidsödande kamp att försöka få bort det material som laddas upp utan tillåtelse. Nu hoppas vi istället att användarna ska hitta till vår egen kanal,” säger Lena Glaser som är chef för SVT Interaktiv till Dagens Media.
Även med Joost pågår samtal. En mycket intressant kanal, enligt SVT. Där vill man gärna vara med.