4fe2cfa4d3bc17f4f4f2de0e7d96848a

Foto: Jajja Deboussard

’Efter 36 år som ordförande i BLF avgår Rune Borgström, 62, från sin post.  Det är en unik prestation att leda en branschorganisation under så många år.  Han lämnar efter sig en organisation ”med trygg ekonomi och det högsta medlemstalet i föreningens historia”.

 

Men även om den klassiska frilansfotografen har det svårt i dag och bildbyråerna tvingas konkurrera med billiga 1-dollarbilder på nätet är Borgström inte pessimistisk inför branschens framtid:

– Duktiga fotografer kommer att behövas även med morgondagens teknik! säger han i en avskedsintervju.

Rune Borgström var endast 22 år gammal när han valdes in i BLF: s styrelse. Första året var han ledamot, därpå tre år som sekreterare.  Vid 26 års ålder valdes han till ordförande.

Han startade tidigt egen fotofirma i Borlänge. Som mest hade man elva anställda. Samtidigt studerade han vid väg- och vattenbyggnadslinjen på KTH i Stockholm. Under flera år arbetade han sedan som assistent på högskolans institution för fotografi. Där sysslade man huvudsakligen med forskning. Under sju år pendlade han mellan Borlänge och Stockholm – samtidigt som, han drev fotofirman.  I början sysslade firman i Borlänge med pressfoto. Man tog bilder  åt Borlänge Tidning. När färgfotograferingen slog igenom startade han ett eget färglabb. Firman tog stora färgbilder åt industrin. 1988 sålde han pressdelen av firman. Han satsade tidigt på den rörliga bilden och blev videofilmare på heltid. Under 36 av dessa arbetsfyllda år har han alltså samtidigt varit en i högsta grad arbetande ordförande för BLF.

Runes arbetsveckor har varit långa. Trots att även bildbranschen drabbats av den ekonomiska krisen har han just nu ”hemskt mycket jobb” på firman. Den dag vi talas vid har Rune startat kl 05 från Borlänge och kört till Stockholm. Monterat upp sina kameror och mikrofoner. Börjat kl 09 inspelningen av föredrag av tre chefer för ett företag med flera tusen anställda. Vid lunchdags har han tankat över 35 gigabyte rörliga bilder till medarbetaren Urban i Borlänge. Som omedelbart sätter igång med redigeringsarbetet. Nästa morgon ska det stora företagets alla medarbetare kunna klicka på sina datorer för att se och höra på filmerna. På eftermiddagen samma dag väntar ett annat stort företag i Stockholm på Rune för exakt samma jobb.

När BLF hade hand om fotopoolen…

Vilka frågor sysslade BLF med för 36 år sedan? I stort sett samma problem som i dag, förhandlingar om priser och avtal, förklarar Rune. På den tiden fanns det fler bildbyråer i Sverige. Alla de stora som Pressens Bild och FLT var representerade i BLF: s styrelse.  Där satt legendarer som Nils Wikner. Som kände  personligen alla som var värda att känna i den internationella bildbyråbranschen. Både de ”stora” bildbyråerna och ”de små” egenföretagarna satt sida vid sida i styrelsen.  När prissättningen för pressbilder diskuterades lämnade representanter för bildbyråerna diskret rummet.

Under de första åren hade BLF hand om den så kallade fotopoolen. Styrelsen förhandlade med hovet om principerna vid fotografering, BLF-ombudsmannen Per-Anders Thunqvist svarade för det praktiska, vilka bildbyråer som skulle skicka hur många fotografer till de kungliga övningarna.  Vid ett tillfälle fick därför Rune till sin häpnad inbjudan till kungamiddag. Han hade det jobbigt, skrev ett artigt nej tack. Men blev uppringd av en lätt irriterad Elisabeth Tarras-Wahlberg som förklarade att ”man tackar inte nej till en kungamiddag”; endast när man är närmast dödssjuk räknas som giltigt skäl, fick han veta. Rune tog på sig fracken och gick. Det ångrar han inte. Det blev en trevlig kväll, minns han.

Om framtiden för BLF:

Framtiden för BLF och dess medlemmar? Rune Borgström :

+När det gäller pressbilderna ser det dystert ut. Systemet med abonnemangen drabbar medlemmarna. Den klassiska frilansen har det svårt.

+Arkivbilderna är det inte heller lätt att få ekonomi på. När man tvingas konkurrera med 1-dollarbilder, ja, på nätet kan man faktiskt hämta bilder gratis.

+Men för rörliga bilder ser det ljust ut. Med en allt enklare och snabbare teknik går det att sprida information via nätet. Det har både stora privata företag och statliga och kommunala institutioner upptäckt, säger Rune.

Är han pessimist? Nej, inte alls. När digitala kamerorna kom sa man att nu var det slutfotograferat för professionella fotografer. Amatörerna skulle ta över. Men det blev inte så. Duktiga fotografer kommer att behövas även med morgondagens teknik. Det gäller att finna nya vägar, nya nischer.

Hur ska han nu själv få tiden att gå? Efter alla timmar i bilen på väg till eller från alla förhandlingar, sammanträden och konferenser. Och efter ändlösa telefonsamtal med medlemmar med bekymmer?  Inget problem, den egna firman kräver mycken tid och nu kanske det blir en och annan timme över till hobbybyggandet av fritidshuset utanför Borlänge till en permanentbostad. Och förhoppningsvis får fru Borgström rentav se litet mer av sin make.

Ditt beslut att inte ställa upp till omval tycks ha kommit som en överraskning både för dina kolleger i styrelsen och för valberedningen?

– Även för mig själv. Jag satte mig ner en dag och tänkte igenom det hela och kom fram till att det var dags att gå.

Endast fyra ordförande i BLF: s 58 åriga historia

Bildleverantörernas förening bildades 1950 och har under de 58 åren endast haft fyra ordförande:

1950 – 1956:  Harald Althin

1957 – 1969:  Nils Sallstedt

1970 – 1973:  Stig Yngve

1974 – 2009:  Rune Borgström – utsedd till       hedersordförande!

Av: Mert Kubu