Foto: Paul Hansen. Får ej plåtas framifrån?
Det blir slagsmål om de bästa fotoplatserna när kronprinsessan Victoria ska gifta sig med sin Daniel från Ockelbo. Drygt 300 pressfotografer är ackrediterade på den stora bröllopsdagen den 19 juni, berättar Jan Collsiöö, som basar för Pressens Fotopool, för BLF: s nyhetssajt.
– Det blir väldigt trångt och problematiskt i Storkyrkan. Vi har gått runt i kyrkan och letat efter fotoplatser. Men när tv har fått plats för sina kameror blir det inte många platser över för pressfotografer. Jag hoppas ännu att få plats för ett 10-tal fotografer. Vi ska se över utrymmena i kyrkan ännu en gång. Men jag kan nog realistiskt räkna med högst 8 fotografer, säger Jan.
– Det är svåra vinklar. Svårbedömda lägen. Oftast är det bara en bild som kan tas. Står man på orgelläktaren går det ju att ta en bild endast när brudparet går ut. Lika svårt är det under predikstolen och bakom en pelare. Internationella bildbyråer tror att man kan springa runt i kyrkan. Men det går ju inte. Man får stå där man står.
– Kungen vill inte att det ska tas några bilder framifrån.
Varför vill han inte det?
– Det är en jättebra fråga. Men vi har inte fått någon förklaring till det. Det gör det svårt att ta bilder till exempel när man växlar ringar.
Vilka 8 fotografer får platserna inne i Storkyrkan?
– Scanpix är den officiella bildbyrån. Några av de stora internationella bildbyråerna får också platser.
Förra gången när det begav sig var det inte fullt så trångt i kyrkan. Då hade en läktare byggts för fotograferna. Men det finns det inte plats för denna gång. Det är betydligt fler gäster och säkerhetskraven är större.
Men det finns många andra fotoplatser utanför Storkyrkan att slåss om?
– Ja det finns det. Det uppförs en läktare utanför kyrkan. Där finns plats för ett 10-tal fotografer. När gästerna anländer till kyrkan finns också fotoplatser. Det finns även en reservplan. Om det blir dåligt väder kommer gästerna med bussar.
Kortegebilder kan man ta. Men en fotograf kan bara stå vid ett ställe och får parkera sig där i god tid.
En viktig bild tas på Logårdstrappan, där kungafamiljen och familjen Westling tar emot bröllopsgästerna. Familjebilden på kungafamiljen och Westlings samt brudparet har Scanpix som officiell fotograf monopol på. Och så har kronprinsessan Victoria uttryckt önskemål om att en speciell fotograf ensam ska ta Bröllopsbilden på brudparet.
Själv var Jan Collsiöö, veteran i Pressens Bild, med förra gången, 1976, när kungen gifte sig och Silvia blev drottning. Då stod Jan på läktaren utanför Storkyrkan och plåtade. Han tycker att det är kul att nu se sina gamla kolleger jobba i anletets svett.
– Men den här gången är det ett helt annat drag. Hela fotografkåren från de stora tidningarna och tidskrifterna tycks vara ackrediterad. En Nobelmiddag är ingenting emot det här.
Och kyssbilden? Var ska den tas?
Förra gången tog Johnny Graan, Expressen, sin bild från ett fönster i ett grannhus över gatan. Han hade flax och såg när en dörr stod öppen. Det var den inofficiella kyssen.
Det blir intressant att se om det blir en kyssbild även denna gång.
Fördelning av fotoplatserna sker i förhandlingar mellan Tidningarnas Fotopool, UD: s och hovets presstjänster.
Det är Tidningsutgivarna som genom Pressens Fotopool utser de bildbyråer eller fotografer som ska ingå i det fotopooler vid evenemang där det finns begränsade utrymmen och plats för endast ett mindre antal fotografer. Fotopoolens fotografer är skyldiga att sälja sina bilder vidare till andra tidningar; till ordinarie priser.
Inga jeans och fotovästar i kyrkan!
Inga fotovästar eller jeans tillåts i Storkyrkan, på Slottsbacken eller vid bröllopsmiddagen, skriver Medievärlden. Mörk kostym krävs för de fotografer som ska fotografera på dessa platser.
Flest av fotografer? Det har Scanpix som är officiell bildbyrå på bröllopet. 25 stillbildsfotografer och sex videofotografer. Av dem är 15 inhyrda frilansfotografer, uppger Erhan Güner, samordnare hos Scanpix.