Månadens namn: Tomas Lampell, Svenska Grafikbyrån
MORGONDAGENS NYHETSGRAFIK ÄR RÖRLIG
Bussolycka
För tio år sedan startade tre kompanjoner Svenska Grafikbyrån och lanserade ett nytt sätt att presentera nyhetsgrafik. Istället för att till exempel vid en tunnelolycka nöja sig med att rita en kraschad bil och tunnelöppning förklarade man journalistiskt hur olyckan gick till och varför tunneln rasade.
De första åren var tuffa. I dag har man ett 80-tal tidningar som fasta abonnenter och dessutom många företag och organisationer som kunder. Affärerna går lysande och på nyhetssidan saknar Grafikbyrån, medlem i BLF, egentligen konkurrenter.
Tomas Lampell, vd och en av huvudägarna i Svenska Grafikbyrån, berättar hur det hela började:
– Vi var ute på Mälaren och fiskade. Det blev fisk och litet whisky på kvällen. Vi var väl alla litet i 50-årskrisen. Fan, vi gör något, sa vi. När man vaknar nästa morgon brukar sådana planer vara bortglömda, men jag ringde hem till hustrun och sa: Jag säger upp mig på DN och startar eget. Du är inte klok, sa hon. Men när jag kom hem och vi hade diskuterat saken tyckte hon som jag.
Efter elva år på DN tog Tomas den av tidningen då erbjudna avgångsvederlaget. En del av pengarna gick genast till startkapital för det nya bolaget. De två andra kompanjonerna var Per-Åke Hansson (med gedigen landsortskarriär, dessutom hade han varit med och startat Metro) och Lennart Hagman (före detta redaktionschef på AB). De är alla tre alltjämt kvar i företaget. Utöver aktiekapitalet i bolaget fick trion en checkkredit på 200 000 kronor i en bank. Den krediten behövde man använda en enda gång.
Starten var tuff. Konkurrensen bland annat från Globus hård. Och TT var man på den tiden inte ett dugg intresserade av nyhetsgrafik. Tomas:
– Det är bara en dagslända, sa de till oss. Vi gick istället till FLT och hamnade mitt i nyhetsbyråkriget mellan TT och FLT.
Som bekant vann TT den fajten. FLT lades ner. För Svenska Grafikbyrån blev det en dyr erfarenhet.
– Vi fick bita i det sura äpplet. Vi skrev till Ebba Lindsö som hade blivit chef för TT och förklarade de var betjänta av vår fina nyhetsgrafik. Det tyckte även hon och vi slöt ett samarbetsavtal.
I dag går det väldigt bra för Svenska Grafikbyrån, som har ett 80-tal fasta abonnenter på nyhetsgrafik. Byrån har tio medarbetare. Samtliga äger aktier i bolaget. Man hyr lokaler av TT i Glashuset vid Slussen. Grafikbyrån håller till i ett hörn av TT: s stora kontorslandskap och är därigenom ständigt mitt i nyhetsfloden. År 2006 omsatte man 7,5 miljoner.
Från starten har grundidén varit att satsa på nyhetsgrafik som på ett journalistiskt sätt förklarar komplicerade ting.
– Om det till exempel varit en tunnelolycka eller ras skaffar vi fram ritningar, flytfoton och tar reda på alla fakta om hur och varför olyckan skedde. Förr sa man till Tecknar-Lasse: Hördu, rita en kraschad bil och en tunnelöppning. Den typen av grafiken har nästan försvunnit. Man ser det ibland bara i kvällstidningar och i ABC-nyheterna.
I dag har tidningar som DN och SvD egna avdelningar för nyhetsgrafik. En del större landsortstidningar håller sig också med egen tecknare för nyhetsgrafik. Tomas Lampell tycker att fler tidningar i landsorten bör satsa på lokal nyhetsgrafik. Istället för fyra fotografer kan man ju ha tre fotografer och en tecknare.
Morgondagens nyhetsgrafik? Hur ser det ut?
– Det är rörliga bilder på Internet. Vi gör redan mycket rörlig grafik åt bland annat Stockholms läns landsting och deras Vårdguiden.
En aktuell grafik Grafikbyrån gjort är till exempel ”Varför man snarkar”. Ett annat och känsligt tema är hur en abort går till. Det arbetar byrån med just nu.
– Vi diskuterar hur vi ska kunna visa det. Den känsliga frågan är hur vi ska visa med den rörliga grafiken fostret.
Ett exempel på Grafikbyråns rörliga grafik hittar du här:
http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=2962
Viktig dom i Svea hovrätt:
Det är tillåtet att fotografera genom öppen dörr till rättssalen
Det är tillåtet att fotografera in i rättssalen genom en öppen dörr. I vilket fall kan det inte förbjudas. Till den slutsatsen har Svea hovrätt kommit genom att upphäva tingsrättens bötesdom mot två pressfotografer.
Christian Örnberg, Expressen, och Casper Hedberg, Aftonbladet, stod i korridoren och tog bilder in rättssalen på en misstänkt styckemördare under häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt. Detta trots att tingsrättens ordförande Bengt Bondesson sagt före förhandlingen till fotograferna att fotoförbud rådde. När Örnberg och Hedberg ändå tog bilder dömdes de omgående till 1000 kronor var i böter.
Båda överklagade till hovrätten.
Svea hovrätt friar de båda fotograferna och säger i domskälen:
”Fotografering i rättssalen under pågående förhandling är förbjuden enligt 5 kap 9 par i rättegångsbalken. I andra domstolslokaler, som parter och övriga som berörs av en rättegång samt allmänheten har tillträde till, gäller inte denna inskränkning i rätten att fotografera.”
”Av utredningen framgår att Casper Hedberg och Christian Örnberg stod beredda i korridoren utanför rättssalen för att fotografera in i salen. De tog därifrån sedan fotografier in i rättssalen, trots att tingsrättens ordförande hade meddelat dem en föreskrift om att sådan fotografering inte var tillåten.
Enligt hovrättens mening omfattar fotograferingsförbudet i 5 kap 9 par rättegångsbalken inte de båda fotografers sätt att fotografera.”
Hovrätten finner att allmänna regler gäller på den plats där de befann sig. ”Rättens ordförande hade därmed inte någon laglig möjlighet att meddela föreskriften med dess förbud att fotografera. Tingsrättens beslut om böter för rättegångsförseelse är därmed felaktigt och skall upphävas.”
Nan Goldin fjärde kvinnan som får Hasselbladspriset
Årets Hasselbladspris går till en kvinna. Nan Goldin får årets guldmedalj och en halv miljon kronor. Goldin är den fjärde kvinnan som gått Hasselbladspriset sedan det började delas ut 1980. Nan Goldin började fotografera när hon var 15 år och har i över 30 år sitt och sina vänners liv i New York. Det har ofta handlat om transvestiter och aids. Hon har också fotograferat sig själv som misshandlad kvinna. Hon var 11 år när hennes 18-åriga syster tog livet av sig och hon själv gjorde sin sexuella debut. Sex, droger och död är ett ledmotiv i hennes bilder. Två av hennes kända fotoböcker heter Sexual Dependency och Devils playground. Nan Goldins verk ställs ut på Hasselblad center i Göteborg i november – samtidigt som hon får ta mot sitt pris.
Alla dessa Årets män och kvinnor…
Även Pressfotografernas klubb har – som den uppmärksammade noterat – delat ut årets priser. Denna gång till hela 20 personer, 18 manliga och 2 kvinnliga pressfotografer. Årets bild togs av Casper Hedberg, (frilans, Kontinent). Årets pressfotograf blev Paul Hansen (DN). Priset för Årets vardagsliv i utlandet gick till frilansen Sanna Sjöswärd. Frilansen Elin Berge blev hedersomnämnd. Dessutom fick alltså ytterligare 16 fotografer priser.
Det betyder att nästan alla de stora tidningarnas chefredaktörer kunde spegla sig i glansen och liksom DN: s Thorbjörn Larsson bjuda på champagne framför officinen, ett evenemang väl dokumenterad i den egna tidningen.
Hur för övrigt Årets Bild på Hagamannen i bur togs? Casper Hedberg berättar för Journalisten att han tog den från den av Aftonbladet hyrda helikopter, som hängde ovanför häktet i en timme. Bilden togs medan Hagamannen väntade på domen.
Gorbus märker alla bilder så de kan spåras på nätet
De stora bildbyråerna använder dyra advokater för att klämma åt olovlig bildanvändning, skriver danska Pressefotografförbundet på sin webbsida och berättar om bland annat två aktuella exempel:
Ett litet taxisällskap i Taunton lät en webbdesigner göra en hemsida åt företaget. Hemsidan piffades upp med några småfotografier. Ett år senare kom det en saltad räkning motsvarande 15 000 danska kronor plus administrativa kostnader för advokaten.
I Liverpool fick en revisionsfirma på samma sätt en faktura på 26 000 kronor plus omkostnader.
Hade de betalat för upphovsrätten från början hade det blivit betydligt billigare.
Numera märker/stämplar Gorbus alla sina bilder som sedan kan spåras upp med ett dataprogram på nätet, skriver Pressefotografförbundet .
Praktiska tips från Danmark: Så skyddar du dina bilder från att bli stulna
På de danska pressfotografernas hemsida hittar du även praktiska tips hur du kan skydda dina bilder från att bli stulna från din hemsida eller åtminstone göra det svårare för tjyven. Det är både små, enkla knep samt både synliga och osynliga vattenmärken.
Tipsen hittar du på denna länk:
http://www.pressefotografforbundet.dk/index.php?id=3582&action=info
Frilansfotograf greps på Nörebro
Bland de närmare 700 personerna som greps i samband med demonstrationerna mot rivningen av Ungdomshuset på Nörebro i Köpenhamn fanns även den danske frilansfotografen Hans Jörgensen, 31. Han anhölls med sina båda Canon-kameror runt halsen. Jörgensen har under flera år fotograferat verksamheten inne i Ungdomshuset. Bilderna finns utlagda på hans hemsida och han sålde även en del av sina bilder till den danska pressen. Du hittar dem på:
SJF: Ingen extraförsäkring för försämrad a-kassa
Det blir ingen inkomstförsäkring för medlemmar i Journalistförbundet. Förbundsstyrelsen har diskuterat om en försäkring som täcker upp beloppet i a-kassan upp till 80 procent skulle kunna bakas in i medlemsavgiften. Styrelsen anser dock att ett sådant beslut kan tas tidigast av kongressen under 2008.
Vi gratulerar ordförande Rune!
Rune 60
En glad jubilar. Rune Borgström fyllde 60 år den 7 mars. Han har varit BLF: s ordförande i 33 år, mer än halva sitt liv. Valberedningens Jajja Deboussard tog bilden här ovan. Även Nyhetsbrevet hurrar.