Från Cepic-kongressen i Florens:
Canon-Nikon lovar fotometadata-program i sina kameror
Cepic, de europeiska bildleverantörernas organisation, har hållit sin årliga kongress. Denna gång i Florens. Över 900 personer från ett 50-tal länder deltog.
Vad gick vi miste om, vi som inte var i Florens, Staffan Teste?
– Det var förstås mycket se- och hörvärt, men särskilt två frågor väckte stort intresse och debatt. Det var det nya fenomenet som kallas för microstock, det vill säga bildbyråer som via sina webbsajter säljer stora mängder av superbilliga bilder, ofta tagna av amatörer men även av proffs. Mycket intressant var också den separata fotometadata-kongressen.
Vad var nytt med fotometadata?
– Representanter för de stora kameratillverkarna som Nikon och Canon deltog och de sa till oss: kan ni inte specificera hur ni vill ha det, så försöker vi att tekniskt fixa det. Nu ska Cepics tekniska kommitté och IPTC (det internationella standardiseringsorganet) utarbeta en kravlista så ett automatiskt program för tekniska uppgifter om vem, var, hur och när har tagit bilden ska kunna följa med de nya kamerorna.
Hur många svenskar fanns i Florens bland de över 900 deltagarna?
– Enligt det officiella programmet 17 stycken, men det tillkom några stycken i sista stund. De kanske inte låter så många, men det är fler än vid tidigare konferenser.
PS. Vice ordföranden Ulrik Södergren representerade officiellt BLF i Florens. Han rapporterar till styrelsen och på BLF: s hemsida. Staffan Teste som i många år varit kassör i Cepics styrelse valdes till styrelseledamot. Staffan ska i fortsättningne ägna sig mer åt de tekniska och juridiska frågorna, bland annat i IPTC och som ordförande i Cepics tekniska kommitté.
Microstock – det säljs i dag bilder så billigt på nätet som en dollar per styck.
Nästa års Cepic förläggs till Malta.
Ny medlem i BLF: Moderna Filmer
”Vi kan förpacka ettor och nollor i rätt format”
Kjell Eriksson, vd i Moderna Filmer i Stockholm, berätta om ert företag?
– Vi är ett företag som består av både datakillar och filmare. Vi arbetar i gränsmarkerna med rörliga bilder. Vi har våra lokaler på Stora Essingen. Vår kärntrupp består av fyra personer. Magnus Helander är i botten dataingenjör och har fått sin producentutbildning i USA. Själv är jag ekonom och marknadsförare. Vi har ganska stora utrymmen och hyr ut till frilansande producenter och filmare som vi samarbetar med i olika projekt. Som mest har vi varit 20 personer engagerade i ett projekt.
Vilka är era kunder?
– Vi har gjort jobb åt Nynäs, Preem, Electrolux, Panasonic..Vi gör filmer för branschpresentationer, för utbildning, för mobilen, för intranät. Vi gör filmer för 30 sekunder och för 5 minuter eller längre, allt efter som det passar för ändamålet. Vi kan distribuera. Jag brukar säga att vi kan förpacka ettor och nollor i rätt format.
Ni har lagt en del av er produktion till ett separat företag?
– Ja, till Streaming Soloutions i Kista. Det äger vi tillsammans med Johan Stael von
Holsteins Iqube.
Varför knoppade ni av?
– Vi hade investerat i för stor teknisk kapacitet. Man kan säga att om vi själva behövde 5 gig men betalade för 50. Det blev för dyrt. Samtidigt är efterfrågan på tjänster mycket stor. Nu når vi ut till nya kunder.
Varför valde ni att bli medlem i BLF?
– Det var av flera skäl. Vi letade efter en organisation där vi har kolleger som sysslar med rörliga bilder. Sedan är det också en trygghet i formalia att vara med i en branschorganisation.
http://www.modernafilmer.se/ http://www.streamingsolutions.se/
Den som sig i leken ger, får leken…
Biträdande pressombudsmannen (PO) har avskrivit Expressenreporter Sofi Hartungs anmälan av tidningen Resumé. Hartung walraffade i samband med fjolårets valrörelse i det socialdemokratiska partiets högkvarter och inledde en relation till en av ombudsmännen. Bara timmarna innan hennes reportage skulle publiceras avslöjade hon att hon var reporter. Resumé skrev om hur artikeln hade tillkommit. Ombudsmannen uttalade då för tidningen:
”jag mår jävligt dåligt och känner mig som en urvriden disktrasa.”
Resumé ringde Expressens redaktionschef och bad om en kommentar. Biträdande PO skriver i sitt utlåtande till pressens opinionsnämnd:
– Det framstår som att relationen har bidragit till att hon fått stor insyn i partiarbetet inför valet. Att Resumé till Expressens redaktionschef ställde frågan om ett ”sexuellt förhållande”, utgör enligt min bedömning inte tillräckligt skäl för klander.
Dags för journalisterna att varsla?
Journalistförbundet (SJF) sade för fjärde gången nej till medlarnas bud i förhandlingar om nytt kollektivavtal med Tidningsutgivarna. Medlarna hade kallat sitt bud för ”slutbud”. Tidningsutgivarna sade däremot ja även till det senaste budet. Budet gick ut på löneökningar på minst 10,2 procent under tre år. Journalisterna kunde inte acceptera medlarnas förslag att inrätta en ny variant med gemensam nämnd för tvister när det gäller upphovsrätten och med en utomstående ordförande med utslagsröst. Vidare saknade budet, enligt SJF, garantier för låglönesatsningar.
Vad händer nu? Medlartrion frånträder formellt sitt uppdrag. Enligt regelboken bör SJF varsla – med någon mjukvariant typ övertidsblockad eller liknande. Sedan kan medlarna hoppa in på plan på nytt. Det är långt kvar till en eventuell strejk. Och snart är det dags för semestrar. BLF tvingas med andra ord vänta med sina förhandlingar med Tidningsutgivarna till hösten.
Tigern: Försvaret förlorade även i Högsta domstolen
Försvaret gav sig inte utan överklagade hovrättens dom, det vill säga förlusten av varumärket ”En svensk tiger” till Högsta domstolen. Nu har HD avgjort striden om Tigern definitivt.
HD: s beslut:
”Högsta domstolen finner inte skäl att meddela prövningstillstånd. Hovrättens dom står därmed fast.”
Dags för Beredskapsmuseet att korka upp en ny flaska champagne!
Magnum fyller 60 år – grundades
av stjärnfotografer
Magnum Photo, en av de stora bildbyråerna i världen, fyller 60 år. Det av fotografer ägda kooperativet grundades 1947. De fyra, som startade Magnum, var en engelsman, en fransman, en ungrare och en polack. De hade alla fyra präglats av andra världskriget.
Georg Rodger hade flytt genom djungeln undan japanerna och var den första fotografen som kom genom grindarna till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Henri Cartier-Bresson var korpral i franska armen, krigsfånge hos tyskarna tills han vid det tredje försöket 1943 lyckades fly. Robert Capa var stor som fotograf redan under spanska inbördeskriget. David Seymor tjänstgjorde under kriget i amerikanska underrättelsetjänsten.
Magnums jubileumsgalleri är väl värd att titta på. Det gör du enklast genom att klicka på:
http://www.digitaljournalist.org/issue0706/magnum01.html
Ulrik och det persiska nyåret!
Ulrik Södergren höll nyligen ett intressant föredrag på seminariet Bilder för publicering. Han har lagt ut sitt föredrag i åtta, korta delar på YouTube. Där kan vi som inte var med se och lyssna på vad Ulrik sa. Nyhetsbrevet har särskilt fastnat för reklambilden med en man och en kvinna i slöja som nyförälskat kramar om varandra. Där under texten: Persiskt nyår (på persiska). Det höll på att bli köpbojkott. Affären fick be om ursäkt i stora annonser. Varför? Ta reda på själv:
http://www.digitalfotografen.se/xoops/modules/news/article.php?storyid=132
Så tar du reda på vad din katt
har för sig?
Vill du veta vad din katt egentligen har för sig? Gör då som Jürgen Perthold. Han köpte en liten VistaQuest VQ1005 digitalkamera på 1,3 MB för cirka 16 euro, konstruerade en vattentät låda och kopplade en timer till kameran. Hemmabygget band han runt halsen på sin katt som gav sig ut på sina dagliga äventyr. Resultatet finns att se på Jürgens hemsida. Där beskriver han också sin konstruktion och alla kattvänner med kamera är välkomna med debattinlägg och bilder.
Det var det sista Nyhetsbrevet före sommarlovet. Vi hörs i höst. Glad sommar!