Han har fotograferat varenda cirkus i Sverige. Han har en enorm samling av bilder från cirkusmiljöer. För dessa sina ”fantastiska analoga bilder i svartvitt” har Halmstadsfotografen Sebastian Sardi, 28 år, tilldelats BLF: s Stora stipendium för år 2011.
Stipendiet är på 25 000 kr och utdelas årligen för att ”främja utvecklingen inom svensk fotografi och film”, heter det i BLF-styrelsens beslut.
Ytterligare tre stipendier utdelas: Årets utvecklingsstipendium på 10 000 kr går till Marie Gustafsson i Nässjö. Marie har specialiserat sig på naturfoto. Stipendiet ska delvis finansiera en studieresa till Sydafrika.
Två studerandestipendier på vardera 5 000 kr går till Max Rantil (för studieresa med Yrkeshögskolan i Göteborg till Berlin) och David Alexander Ellersten (klassresa med Yrkesfotograflinjen i Göteborg till Berlin).
Sebastian Sardi , som får det Stora stipendiet, är född i Stockholm, utbildad till yrkesfotograf först på Kulturama och sedan i Köpenhamn på Fatamorgana (Danmarks bild och fotokonstskola). Han bor i Halmstad där han driver Sardi Press Photo och är specialiserad bland annat på reportage- och bröllopsfotografering.
– Jätteroligt. Jag känner mig hedrad att just mitt projekt har valts, säger Sebastian när han nås av nyheten att han utsetts till Årets stipendiat.
Hur kom det sig att du satsade just på att fotografera cirkusmiljöer?
– För fyra år sedan blev jag av tillfällighet inbjuden att besöka Cirkus Victoria som befann sig i Högdalen i Stockholm. Jag blev helt fascinerad.
Sedan dess har han besökt dem alla: Maximum, Brazil Jack, Olympia, Madigan…
– De svenska cirkusarna ägs av svenskar. Men de allra flesta som arbetar där är östeuropéer. De är bulgarer, tjecker, polacker, ungrare, ryssar. Kanske är det även min ungerska bakgrund som gjorde att jag fastnade för det här projektet, säger Sebastian.
Sitt stora bildarkiv med bilder från cirkusmiljöer hoppas han kunna använda till en bok, om Cirkus.
Han har offrat mycket tid på sin passion. Men cirkusbilder kan man inte leva på. Sebastian satsar kommersiellt utöver reportageuppdrag bland annat på bröllopsbilder. Han tar inga studiobilder utan fotografer bröllop i de verkliga miljöerna, som reportage och dokumentärer.
Årets BLF-stipendier hade sökts av 18 fotografer. Om Stora stipendiet till Sebastian Sardi säger styrelsen bland annat:
” Han gillar det mystiska, mytomspunna, ovanliga och det otillgängliga i själva fotografin, men det ska fortfarande vara äkta och ej konstruerad. Sardis huvudsakliga arbeten består av personliga projekt och analogt stillbildsfotograferande. Under 3 års tid har Sardi fotograferat alla våra resande svenska cirkusar. Han har levt och rest med dem och på så sätt dokumenterat cirkuslivet på nära håll. Hans cirkusbildarkiv har resulterat till att bli troligtvis Sveriges största enskilda fotografiska bildmaterial om just svensk cirkus. Av bildmaterialet planerar han nu att ge ut en fotografisk bok om Cirkus. Syftet med boken är att visa cirkusens mystik, atmosfär och själva cirkuslivet med förhoppning om att sprida cirkusens fascinerande värld till många människor och gynna cirkusars fortsatta existens.”
Fler bilder ser du här!
Om utvecklingsstipendiet till Marie Gustafsson:
”Marie har alltid varit intresserad av fotograferande. För tre år sedan började hon att specialisera sig på naturfoto. Hon har gått ett antal olika fotokurser för att få vägledning, tips och inspiration att utveckla sin egen stil. Under föregående år gjorde hon ett projekt (365 dagar), där hon fotograferade ute i naturen alla årets dagar. För närvarande går hon just nu en unik treårig utbildning (Axxell) som förbereder för specialexamen för fotograf med inriktning naturfotografi. Stipendiet skall användas till att finansiera delar av en studieresa genom NaFo-utbildningen. Resan går till Sydafrika; där de skall besöka Kruger National park för att fotografera daggdjur och fåglar. Efter resan har Marie i avsikt att göra en utställning av bilderna i Nässjö.”
Om studerandestipendiet 1 till Max Rantil:
”Han brinner för fotograferande och hans stora intresse är för dokumentärfoto/gatufoto. Han har rest mycket; Indien, Japan, Kina, Thailand och Kambodja och hans huvudsysselsättning under resorna var att utforska staden och dess människor med kamerans hjälp. Han fotograferar både digitalt och analogt. Det han älskar med fotografi är kontakten med människor. Stipendiepengarna används för en studieresa till Berlin med skolan. Det blir som ett projektarbete att fotografera människor från olika delar av Europa.”
Om studerandestipendiet 2 till David Alexander Ellersten:
”Stipendiet möjliggör en veckas klassresa till Berlin. Vistelsen i Berlin innebär workshops, vernissage och föreläsningar. Han studerar på Yrkesfotograflinjen i Göteborg. Innan dess studerade han ett år på Dokumentära Medier vid högskolan i Skövde. David har även nyligen startad ett eget företag och tar vid sidan av skolan lite frilansuppdrag inom den dokumentära genren och även inom reklam. Han vill skapa bilder där betraktaren ställer sig frågor kring den bild de ser; snarare än att få svar.”